To víš, že to bylo dobrý a užil jsem si to, říkal v cíli v předklonu své malé dcerce Dorce a zhluboka oddechoval. Na Jiřím Petrovi bylo znát, že se na trati letošní sedmé zastávky brněnského běžeckého závodu Triexper Cup vydal ze všech sil, úsilí se mu však vyplatilo. Právě vytáhlý vytrvalec ve středu v čase 19:21 dominoval v Pisárkách, připsal si druhý seriálový triumf v řadě a i časem opět dokázal, že se po zranění vrací do své obvyklé formy.

Při neúčasti jindy suverénního Čípy si Petr od začátku šestikilometrové trasy po cyklostezce z Anthroposu na Poříčí a zpět běžel vlastní závod, druhý v cíli Lukáš Soural však nakonec nezůstal zas tak daleko, na Petra ztratil 28 sekund. Třetí místo znamenalo vystoupení ze stereotypu, protože se ho zmocnil František Mahovský, který na závody Triexpert Cupu moc často nechodí. Jeho umístění však není překvapení. Borec z Moravské Slavie Brno má půlmaraton zaběhlý pod hodinu deset a i když je jeho výkon šest let starý, něco v něm muselo zůstat.

Ženská kategorie byla tentokrát za příjemného podvečera a téměř ideálního běžeckého počasí hodně nabitá. Podle očekávání v čase 22:37 brala první místo Patrícia Puklová, druhá Tereza Jagošová se však suverénky dlouho držela a v cíli na ni ztratila dvacet vteřin.

„Do obrátky jsme běžely spolu, jenže pak mi trochu došlo a Paťa šla přede mě. Den před závodem jsem šla těžký trénink na dráze, takže jsem měla těžké nohy. Ale na to se nevymlouvám, třeba Paťa taky povídala, že je unavená,“ líčila Jagošová.

Až odstraní problémy s dýcháním, můžeme očekávat, že s Puklovou bude svádět mnohem větší bitvy. „Musím se naučit dýchat do břicha. Na trati mě skoro vždy zastihne stav, kdy se cítím, jako bych měla vyražený dech. Až to odstraním, bude to o mnoho lepší,“ vyhlížela Jagošová, za kterou na třetí příčce finišovala Magda Janková.

Pohled na čtvrtou ženu v cíli mnohé překvapil. Na bramborové pozici totiž doběhla teprve patnáctiletá vytrvalkyně brněnského Olympu Adéla Koláčková, která v Pisárkách absolvovala svůj první závod Triexpert Cupu v životě. „Trenér mi řekl, ať si do Anthroposu zajdu v rámci přípravy a možná se objevím i na dalších dílech,“ pověděla talentovaná závodnice, která svoji budoucnost vidí spíš mimo dráhu.

Výjimečným hostem na Triexpert Cupu byl i šestý Daniel Rubič, který závod stejně jako Koláčková využil k tréninku. Jako specialista na skyrunnigové podniky hledal na asfaltu podél Svratky rychlost. „Potřebuji ji jako sůl. Na Triexpert zajdu vždy tak dvakrát za rok,“ podotkl Rubič který se na letošním Perunu (MČR ve skyrunningu) dlouho pral o bednu a nakonec skončil šestý.

I jemu by jako milovníku kopců asi víc vyhovoval další díl Triexpert Cupu, který se ve středu 14. června poběží letos už podruhé na téměř osmikilometrovém terénním okruhu v Popůvkách u Brna.

Výsledky