Od rána pršelo a cestou do Veselice ukazoval teploměr jen 14 stupňů. Ovšem před startem závodu dospělých se obloha vyjasnila a slunce začalo nemilosrdně sálat. Což o to, v lese bylo příjemně, ale na polních cestičkách už bylo vedro skoro vražedné. Až s takovými náhlými změnami během pár minut se museli vytrvalci ve Veselici vyrovnat.

Daniel Rubič utekl všem

Brzy po výstřelu se odpoutal od početného startovního pole Daniel Rubič /New Balance Team – 38:05/ a v podstatě nikým neohrožován si doběhl pro vítězství navíc v novém traťovém rekordu. Chvíli s ním sice držel krok Vojtěch Grün /Elite Sport Boskovice – 40:05/, ale překopnutý začátek ho vyčerpal a dokonce se před něj pak na trati dostal skvěle běžící a nakonec druhý Stanislav Široký /AK Dvorská Blansko – 39:15/. Vojta byl v závěru rád, že třetí místo před dotírajícími soupeři uhájil.

Patrícia Puklová zvítězila s velkým náskokem

Také mezi ženami padl traťový rekord a postarala se o to Patrícia Puklová /Run & Mum – 43:01/. Letěla po trati jako vítr, vždyť i mezi muži doběhla v absolutním pořadí na 11. místě. Druhá proběhla cílem až díky stupňovanému závěru v posledním kopci Lenka Jančaříková /AAC Brno – 46:04/, když přestihla do té doby skvěle běžící Magdu Jankovou /Run & Mum – 46:22/.

Ve Veselici se běželo již po čtvrté

Jsou závody, které mají jepičí život, ale to se zrovna velmi hezké sportovní akce ve Veselici v Moravském krasu určitě netýká. Tři první velmi povedené ročníky běhu Lesempolem už ukázaly, že Jirka Skoták dokáže připravit perfektní závod pro všechny kategorie. Také letos se opět vytáhl.

Dospělé borce zase čekala krásná trasa po lesních a polních cestách v okolí dominanty obce Veselice, jejich velmi hezké rozhledny, na kterou se na podzim běhají také závody, v délce 10 km.

A pořadatelé mysleli opět na všechno. Dokonce vítězové museli nastoupit na velký řetízkový kolotoč a pořádně se na něm protočit.

Krásná trať a příjemné prostředí

Tak by se dal zjednodušeně říct názor všech borců, co se vydali do lesů a polí kolem obce Veselice. I ten dvojitý výběh k rozhledně se dal přežít, takže panovala v cíli všeobecná spokojenost. Jen ta náhlá změna počasí dělala některým běžcům trochu problémy.

„Trasa se mi moc líbila,“ řekl mi při mém blahopřání k výkonu Daniel Rubič. „Rád běhám v takovém terénu. A když jsem zjistil, že bych mohl překonat i traťový rekord, tak jsem v závěru jel pak už naplno a jsem rád, že se mi to povedlo.“

„Dnes mi to běželo samo, přiznal se Standa Široký, když jsem ho chválil za brilantní běžecký projev na trati. „Mohlo by to tak vydržet déle.“

Zato Vojta Grün seděl po závodě unaveně na lavečce a stačil jen konstatovat: „Už toho bylo za květen moc. Musím vysadit. Trápil jsem se od začátku a to nemá cenu.“

„Nešla jsem dnes naplno,“ usmívala se Patrícia Puklová. „Ve středu se mi běželo na Triexpertcupu líp, ale tady je krásná trať, tak jsem sem musela zase přijet.“

„Rozběhla jsem se až v závěru,“ potvrdila mi můj postřeh z trati Lenka Jančaříková. „Ze začátku jsem myslela, že mi snad všechny holky utečou, ale pak se to zlomilo a šlo to nakonec výborně.“

„Znáš mě,“ blahosklonně a s úsměvem mávla rukou nad svým výkonem Magda Janková. „Já a kopce, to nejde dohromady.“

Nakonec když přece jen vyjde počasí, běží se po skvělé trati a klape organizace jako ve Veselici, tak závod nemá chybu. O to větší zábava to pro nás všechny je. A hlavně kvůli tomu se takhle pořád scházíme. Skvělá parta lidí s podobnými zájmy, to dělá náš život mnohem lepší a spokojenější. Tak díky všem za to.

Výsledky