K neobvyklé situaci došlo při letošním třetím závodě seriálu Agrofert Runu, který se konal v areálu a okolí firmy Fatra Napajedla. Cílem totiž proběhl jako první Jiří Petr, ale nakonec byli jako absolutní vítězové vyhlášení Jiří Petr a Lukáš Kučera.

Pořadatelé uznali a závodníci s tím souhlasili, že i oni, i když na startu vše řádně vysvětlili, mají na této situaci svůj díl viny. Selhal totiž organizátor, který měl vedoucímu Kučerovi ukázat, že má v areálu odbočit doprava a pak hned doleva, kde byla cílová rovinka. On však běžel po vběhnutí do Fatry dál rovně a přiběhl do cíle z druhé strany, po proběhnutí kolečka v areálu.

Napajedelská trať je z pětidílného seriálu většinou rovinatých běhu nejnáročnější. Po necelých dvou kilometrech v areálu, běželo se v něm kolečko a něco, ale v závěru se mělo jít nejkratší cestou do cíle, vyběhli tři stovky vytrvalců z Fatry a čekalo je krosové, po ranním hustém dešti i kluzké, stoupání na vrchol Maková.

Na 1,3. km museli běžci zdolat 150 výškových metrů, tedy dle Českého poháru v běhu do vrchu suprové parametry. Pak následovaly dvě vlny dolu a nahoru a pak nekonečný seběh do Spytihněvi. Závěrečné tři kilometry byly pohodové, ale v průběhu závodu celkem stoupla teplota. Ta byla také podstatně jiná na vrcholu kopce a po seběhu pod ním, bylo řádně přitopeno a vítr téměř žádný.

Kučera měl problém již ve stoupání. „V polovině kopce bylo pár schodů a mě na nich podjely nohy a spadl jsem. Petr šel před mě, ale zeptal se zda se mi nic nestalo a bylo vidět, že nikam nechvátá. Doběhl jsem ho ještě před vrcholem a v seběhu jsem šel před něj. Před vběhnutím do areálu (do cíle zbývalo cca 300 metrů) jsem měl stometrový náskok, ale nikdo mě neřekl, že je třeba odbočit, šipka žádná, takže jsem si dal ještě jednou kolečko v areálu závodu, přiběhl do cíle z druhé strany a několik běžců mě tak podběhlo,“ řekl po závodě Kučera, jehož vítězný čas je 33:35 minuty. Celkově třetí byl Tomáš Steiner za 34:01, čtvrtý Tomáš Navrátil za 34:54 a pátý Pavel Hrdina za 35:12.

Jeho přítelkyně Martina Vévodová zde vyhrála vloni. Letos ji však trápilo nečekané nastydnutí a kašel. Takže v sólo závodě vyhrála za 38:12 celkově dvanáctá Tereza Ďurdiaková. Necelou minutu ztrácela za ní doběhnuvší Ľubomíra Maníková (39:12). V první polovině stoupání běžela na druhém místě Adéla Esentierová, v cíli čtvrtá za 40:33 a celkově osmnáctá. V polovině kopce šla před ní nakonec třetí Vévodová (39:26 a patnáctá absolutně), kterou na vrcholu Maníková dotáhla a v konce ji utekla.

Další letošní, čtvrtá, zastávka Agrofert Runu se uskuteční v sobotu 2. září v Lovosicích.

Výsledky