Náročná technická trať společně se sluníčkem si vybraly svou daň. Při letos druhé zastávce brněnského běžeckého Triexpert Cupu v Popůvkách se zdravotních komplikací nahromadilo víc než obvykle. Naštěstí nešlo o nic vážného – nějaká boule a odřeniny z těžkého seběhu a bohužel i jeden kolaps z vyčerpání, který by však neměl mít vážnější následky. „Lidi občas běhají za hranou svých možností,“ podotkl šéf oblíbeného středečního seriálu Tomáš Kalina.

Bolest a krev však nebyly hlavní věci, které byly za krásného slunečného podvečera na 7,9 kilometru dlouhé trati k vidění. Šlo logicky především o sportovní výkony. Ty nejhodnotnější podali Lukáš Soural a Patrícia Puklová, kteří s přehledem dominovali svým kategoriím.

Slovenská fenoménka Triexpert Cupu letos ovládla už šestý díl. Na trati s úvodním prudkým stoupáním zaběhla čas 32:16 a druhou Janu Baštářovou porazila o minutu a čtvrt. Třetí skončila s odstupem další půlminuty Lenka Kohnová, která se vypořádala i s nečekanými nástrahami. „Při seběhu se v jednom místě zastavili cyklisté a ještě s jedním závodníkem jsme je museli obíhat lesem. Na chvilku jsem zabloudila, stálo mě to sice jen pár vteřin, ale pak jsem měla strach, že mě holky zezadu předběhnou. Naštěstí jsem třetí pozici udržela,“ oddechla si Kohnová. V ženské kategorii letos panuje opravdu velká konkurence, to v minulých letech nebývalo úplným zvykem. „Třeba loni jsem nějaký díl i vyhrála, ale letos je to těžké. Spousta holek běhá moc dobře,“ popsala vytrvalkyně ze skupiny BěhejBrno, která se věnuje i tanci.

Soural vyhrál v čase 27:38 a zopakoval triumf z minulých Popůvek. Vítěz využil absence Jiřího Čípy a Jiřího Petra, i když oba se v okolí startu také mihly. „Dali jsme si tu sraz s Jirkou, který mi dovezl nějakou výživu na víkend. Čeká mě tříetapový závod v Tatrách, takže jsem ve středu raději odpočíval,“ zdůvodnil Petr.

Na stupně vítězů se výjimečně prodral i druhý Aleš Kocian, který na vítěze ztratil přes půl minuty, a třetího Vlastimila Lysáka porazil skoro o minutu. „S Vlastíkem jsem běžel asi do třetího kilometru, pak se rozkašlal, protože mu prý vlétla do pusy muška. V tu chvíli jsem šel před něj. Na Lukáše to nestačilo, ale v poslední době mám jinak nastavenou hlavu a věřím si i na něj. V tom mi pomáhá trénink s Jirkou Homoláčem,“ prozradil Kocián. Letos s českou vytrvaleckou jedničkou absolvoval i dlouhé soustředění v Keni. „Ale totálně jsem se na něm odvařil. Trénoval jsem až moc a zničilo mě to. Přijel jsem vyřízený a teprve Triexpert Cupy mě z toho postupně dostaly. Teď už se cítím dobře,“ líčil Kocián, který vážněji běhá teprve třetí rok.

Ve středu 21. června čeká vždy zhruba třísethlavé startovní pole druhá letošní zastávka na terénní m okruhu v okolí Palackého vrchu.

Výsledky