Už jsme si zvykli na to, že pokud se běží na střední Moravě závod, tak borci mladších ročníků nemají šanci na umístění na těch úplně nejvyšších stupíncích – ty si totiž pro sebe pravidelně uzurpují zdejší „superveteráni“. Nejinak tomu bylo i v třetím ročníku Běhu Jana Opletala, který jako součást Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje pořádá fantasticky sehraný tým kolem ředitele závodu (a rovněž jeho aktivního účastníka) Jirky Peřiny z Ligy stovkařů Olomouc.

Desetikilometrová trať závodu, jemuž předcházejí i hojně obsazované běhy pro děti a mládež v rámci Malé ceny mladých vytrvalců, vede účastníky (a těch bylo letos rovnou 114) po zpevněných lesních a částečně i polních cestách krásnou krajinou Litovelského Pomoraví v okolí Lhoty nad Moravou, Hynkova a Střeně. Vzhledem k ne zcela dokonalému podkladu se nejedná o trať ideálně vhodnou k dosažení osobních rekordů, protože však na trase překonáváte téměř nulové převýšení, tak i zejména začínající vytrvalci si mohou své nejlepší časy vylepšit.

Hned od začátku do čela vyrazila trojice elitních borců nad čtyřicet let, z nichž nejlepší formu opět prokázal přerovský Tomáš Blaha (AK Kroměříž) a časem 33:34 znovu potvrdil svou současnou extratřídu. „Byl to výborný tempový trénink,“ pochvaloval si Blaha. „Až v závěru jsem zrychlil a byl z toho velmi dobrý čas,“ dodal.

Druhý skončil další veterán Josef Sedláček (AK Kroměříž, 35:14) a třetí Petr Kučera (KESBUK, 35:37). „Tomáš se od nás odpoutal už na třetím kilometru. Já jsem visel za Pepou až zhruba do sedmého, ale pak mi utekl a je vidět, že mu to opravdu krásně jde,“ chválil své přemožitele Kučera.

Ještě jednoznačnější byl boj o prvenství v ženské části závodu. Suverénní vítězství si podle předpokladů odvezla domů na Svatý Kopeček dvaačtyřiceti­násobná mistryně republiky a věkem již také veteránka Petra Kamínková (37:02), která si do Lhoty jen odskočila od plnění povinností v rodinné hospůdce.

„První půlku jsem rozběhla o něco pomaleji, ta druhá už byla rychlejší. Běželi jsme ve skupince s prvními běžci do čtyřiceti let, ale v závěru mi dali kolem dvaceti vteřin,“ smála se vždy dobře naložená Petra, která byla nakonec absolutně šestá v pořadí bez rozdílu kategorií.

Druhou ženou v cíli byla Lenka Planičková (Litovel, 42:47) a třetí Martina Otčenášková (Liga stovkařů Olomouc, 45:12). „Je to moc krásný závod, běželo se mi dobře a konečně se vracím trochu zpět do bývalé formy,“ culila se Lenka Planičková, pro níž ani čtyřicetiminutová hranice na desítce nemusí být konečnou stanicí.

A že je u Peřinů (běžela opravdu celá rozvětvená rodina) ve Lhotě a Nákle dobře, potvrdilo i závěrečné posezení u výtečného guláše a piva, samozřejmě v ceně lidového startovného…

Výsledky

Foto 320× – Liga100 Olomouc