Funguje to skoro jako švýcarské hodinky. Když ve startovní listině brněnského seriálu Triexpert Cupu chybí dvojice jindy dominantních Jirků – Čípa a Petr, o vítězi není pochyb. Takřka stoprocentně vyhraje Lukáš Soural, který patří mezi nejen středeční poctivce. Stejně tomu bylo i pod Palackého vrchem. Atlet Moravské Slavie si na 7,1 kilometru dlouhé členité trati s přehledem doběhl 24:27 minuty pro triumf a přidal druhý primát v řadě.

„Lukáš má natrénováno a tak mě ani nenapadlo s ním závodit,“ podotkl v cíli druhý Vlastimil Lysák, který za Souralem zaostal o čtyřicet vteřin. I na jeho druhé místo při absenci Čípy a Petra lze skoro vsadit. Třetí po závěrečném osmisetmetrovém stoupáku finišoval za slunečného podvečera Martin Pohanka, který dosáhl na letošní první stupně vítězů.

„Po prvním kilometru se Lukáš Soural začal postupně vzdalovat skupince běžců. O jeho výhře nebylo pochyb,“ popsal vývoj devátého dílu oblíbeného seriálu tradiční předjezdec na kole Honza Kovář, který má o dění na špici dobrý přehled. „V kopci před cílem mě Lukáš dal,“ přiznal s úsměvem.

V ženské kategorii se taktéž neodehrála žádná překvapivá bomba. Opět s přehledem dominoval stroj na vítězství Patrícia Puklová, která běžela za 28:59 minuty a druhou Zuzanu Ožanovou porazila téměř o minutu. Na Ožanové, stejně jako na Souralovi, se tak nepodepsal sobotní triumf na krumvířském Wine runu, kde si vítěz odnese vína tolik, co sám váží. Třetí pozici mezi ženami uzmula Jana Baštářová.

Pořadatelé kvůli velkému horku prozíravě zařadili občerstvovací stanici, ale počasí se na účasti projevilo. Na Palačák dorazilo 226 vytrvalců, což je letošní suverénně nejnižší číslo. „Neviděl jsem tu řadu starších pravidelných účastníků, asi se jim v tom vedru nechtělo,“ potvrdil Jan Kovář. Na vině však nemuselo být jen počasí.

„V sobotu se chystám na půlmaraton do Olomouce a vím, že hodně lidí tam jede taky a kvůli tomu už ve středu raději nezávodili,“ nabídl další pohled Josef Kučera, který si však na rozdíl od ostatních nepokazil letošní stoprocentní triexpertovou docházku a finišoval osmnáctý.

Jeho poctivá docházka se mu vyplácí. V celkovém pořadí mu patří čtvrtá pozice. „Nemožné, udělám si asi printscreen,“ culil se Kučera. Stejně jako on letos ani jednou nevynechal také Soural a po zásluze vévodí celkovému pořadí seriálu. Počítat se však bude až po třinácté zastávce, každému závodníkovi se totiž počítá právě třináctka z letošních dvaceti závodů (původně mělo být 21 dílů, úvodní však pořadatelé kvůli počasí zrušili). Příště Triexpert Cup zavede běžce letos podruhé do Obřan. Start je ve středu 28. června v obvyklých šest hodin večer.

Výsledky