Vytížení pořadatelé z KRB Chrudim letošní červnovou Malou cenu Monaka spojili s tradiční vzpomínkou na Luboše Blehu z nedalekých Zaječic, kde byl do loňského roku pořádán Blehův běh Aušperskem, který za Lubošova života nesl název letní. Výtvarník Mirek Alexa připravil výstavku připomínající Luboše a každému závodníkovi věnoval originální účastnický diplom.

Z vlastní zkušenosti vím, že Luboš byl dobrák k pohledání. V Chrudimi provozoval drogerii, a i proto nejen mě do dnešních dnů je záhadou jeho dobrovolný odchod ze světa před dvanácti lety v 52 letech. Svět je malý a já se před lety dostal do kontaktu s panem Kožíškem. Dověděl jsem se, že byl dříve sdruženářským reprezentantem a jeho syn byl tehdy vycházející hvězdou českého běžeckého lyžování. A Luboš byl jeho bratranec. Jeli jsme tehdy mladého Kožíška povzbudit na závody na Vysočinu a při té příležitosti jsme se stavili a dobře si s Lubošem popovídali.

Účast na červnovém Monaku byla ovlivněna celorepublikovou akcí. KRB byl ještě před jejím masovým rozšířením také do ní zapojen, ale v posledních letech se jí neúčastní. Přesto i toto Monako bylo kvalitně obsazeno.

Vyhrál vedoucí závodník letošního ročníku Velké ceny východních Čech v bězích Jaromír Hradcký ze Skutče. Krosovou členitou desítku ve slatiňanských lesích dal za vedra v čase 36:59. Druhý doběhl další běžec, který patří do inventáře Malých cen. David Hepner z hradecké Slavie zapsal 38:03. Třetí byl rumunský závodník startující za pardubickou Hvězdu Nicolae Riciu – 38.19.

Nejlepší ženou byla triatlonistka Markéta Hronová z nedalekých Chacholic. Markétka byla celkově patnáctá za 44:29. Druhou ženou byla vítězka nad 45 let Hanka Bulvová z Chrasti za 47:39 a třetí doběhla další sympaťačka, Štěpánka Kučerová z Písku na Hradecku za 51:40.