Heslo dalšího středečního dílu brněnského běžeckého seriálu Triexpert Cup mohl znít Trička dolů! Všechny účastníky totiž opět potrápilo velké horko, které panovalo i na stinné cyklostezce z Obřan do Bílovic nad Svitavou. Řada vytrvalců (vytrvalkyň bohužel ne) tak na 8,8 kilometru dlouhou obrátkovou trať vyběhla bez trička, nebo si ho v průběhu díky vysoké teplotě náročného závodu svlékla.

Někdo teplo a dusno snáší líp, někdo hůř. „Už jsem docela aklimatizovaný, tak to nebylo tak strašné. Běželo se vcelku dobře, i když výkon nic extra,“ zhodnotil podmínky Lukáš Soural (na fotce vpravo), který v čase 30:26 doběhl druhý. Na vítězného Jiřího Čípu, který triumfoval po čtyřdílové absenci, neměl Soural nárok. Zaostal za ním o víc jak dvě minuty. Třetí cíl před hospůdkou Na Konečné viděl za další půlminutu Vlastimil Lysák (na fotce vlevo).

Zatímco mezi muži horko pořadím na špici nezamávalo (trojka na stupních vítězů se dala snadno odhadnout), v ženské kategorii to bylo jinak. Zuzana Ožanová totiž až do sedmého kilometru vedla, jenže Lenka Kohnová ji v závěru přejela a dosáhla na první letošní vítězství v Triexpert Cupu. „Úplně mi došlo a dobíhala jsem na pokraji sil. Horko mě vysálo a nebylo to nic příjemného,“ povídala v cíli těžce oddechující Ožanová.

Kohnová vedro zvládla o poznání lépe a zaslouženě se mohla radovat. „Dýchalo se mi dobře, jen mi bylo prostě horko. Ale držela jsem docela konstantní tempo, v tom je asi moje síla. Jde vidět, že mi asi i vyhovují rovinaté trasy, jako je ta v Obřanech, i když mě nebaví tak jako členitější terény,“ svěřila se sympatická běžkyně, která dosáhla na čas 35:43 minuty. Třetí finišovala s nepatrným odstupem na Ožanovou Jana Baštářová.

Pořadatelé kvůli podmínkám zbudovali na obrátce občerstvovací stanici a i ta pomohla k tomu, že nedošlo k závažnějším zdravotním problémům. Jaký je recept na absolvování závodu v tropech?

„Nejen ve vedru, ale pokaždé se má běžet tak, aby člověk proběhl cílem a mohl ještě chvíli pokračovat. Při každém mém startu jsem cílem probíhal s úsměvem na rtech. Zvlášť v horku by se nemělo srdíčko přepínat,“ radil nestárnoucí matador Květoslav Hána. „Ve středu jsem oslavil svůj 2178. závod v kariéře,“ přidal osmdesátiletý nezmar dechberoucí číslo.

První prázdninovou středu 5. července má kvůli státnímu svátku Triexpert Cup pauzu, znovu se početné startovní pole sejde o týden později 12. července, kdy je na programu dráhová desítka na stadionu Pod Palackého vrchem.

Výsledky