Pod náporem prezentujících se účastníků 25. Moravského ultramaratonu probíhaly již potřinácté v areálu základní školy v Lomnici poslední přípravy startu letošního jubilejního ročníku. Nejen samotné čtvrtstoletí výjimečného závodu, ale i trvale rostoucí počet běžců v posledních letech jsou výzvou i závazkem pro všechny organizátory. Organizaci závodu velkoryse napomáhá vedení lomnické radnice a vedení lomnické základní školy, kteří se tak de facto stávají přímými spoluorganizátory.

Zatímco celý loňský 24. ročník byl organizován v duchu historického 2.000. maratonu, absolvovaného nezdolnou Sigrid Eichner z Německa při Bystřické etapě, letošní ročník byl připravován s ohledem na jeho jubileum. Snahou organizátorů bylo přidat oproti dřívějším ročníkům „něco navíc“. Jednu novinku si mohli prohlédnout všichni, kteří se zúčastnili slavnostního zahájení závodu v neděli 2. července 2017 v jídelně základní školy. Je jí výstava běžeckých trik, která byla v celé historii Moravského ultramarartonu pro jeho účastníky připravena.

Další letošní novinkou je instalace regenerační vířivky v prostoru školního bazénu pro potřeby všech účastníků. Online výsledky jsou letos jsou obohacené i o grafické zpracování průběhu celého startovního pole jednotlivými občerstvovacími stanicemi. Tradičně v dopoledních hodinách před startem jednotlivých etap probíhají odborné přednášky (jedním z přednášejících bude i Daniel Orálek), večer pak mohou všichni přítomní navštívit i kulturní akce. Přímo v Lomnici budou ve středu 5.7., v pátek 7.7. a v sobotu 8.7. pořádány 3 pěvecké koncerty mezinárodního festivalu LSD Fest (Letní sborová dílna) a ve středu 5.7. také koncert kapely Buffalo Bill.

Vyvrcholením 25. Moravského ultramaratonu bude v sobotu 8.7.2017 vyhlášení vítězů letošního ročníku, uskutečněné v jídelně základní školy, spojené s malým ohlédnutím zpět. Přítomen bude i „vynálezce“ a zakladatel Moravského ultramaratonu Tomáš Rusek, legenda českého ultraběhání, dodnes držící české rekordy v běhu na 24 hodin (263,144 km) a 48 hodin (433,384 km). Pozváni jsou také historičtí vítězové a organizátoři. V souvislosti s touto oslavou zveme všechny běžce nejen na kteroukoliv etapu Moravského ultramaratonu, ale především na poslední sobotní „Cimrmanovu“ etapu, případně na půlmaraton s názvem „Startujeme s Danem Orálkem“.

Tak jako tomu bylo v minulých letech, letošní rekordní 216. přihlášený účastník se zaplaceným startovným obdrží jako zvláštní cenu vratku startovného. Startovní listina aktuálně zahrnuje 175 běžců a běžkyň. Mezi účastníky letošního ročníku nechybí jeho legendy a skalní příznivci. Sigrid Eichner z Německa s aktuálně absolvovaným 2.050. maratonem, Ivan Ďurkovský, který se na start MUM postaví již po 23., Andrasz Maczo z Maďarska s jedenácti účastmi, Klaus-Peter Ulmschneiderz a Jürgen Kuhlmey z Německa a Jerzy Bednarz z Polska, atakující hranici 700 uběhnutých maratonů, česká ultramaratonská etapová jednička a spoluorganizátor závodu Daniel Orálek, který bude obhajovat loňské vítězství a chtít završit počet prvenství na MUM na desítku a opět nechybí nestor Josef Holý. Celkem je k závodu MUM přihlášeno rekordních 71 běžců a k závodu MiniMUM 46 běžců.

Lomnická etapa v režii Jiřího Čípy

Krátce po slavnostním zahájení, v neděli 2.7.2017 byla odstartována první Lomnická etapa. Tato etapa se běžela pod patronátem starosty městyse Lomnice pana Milana Vojty. Počasí bylo běžecky příznivé, obloha lehce zatažená, teplota na startu pod 20°C, s přibývajícími kilometry se slunce ukazovalo stále častěji a teplota stoupala.

Startovní pole 140 běžců a běžkyň (což je o 30 více, než vloni !) bylo kompaktní velmi krátce, v prvním stoupání na Veselí se na čele závodu ještě držela početná skupinka běžců, na první občerstvovací stanici na 8. km však přiběhl osamocený Jiří Čípa, startující zřejmě pouze v první etapě, s náskokem 4 minut. Stejně jako vloni při Bystřické etapě se s nikým moc nevybavoval, po startu to nakopl a běžel si svůj vlastní závod. V cíli jako jediný dosáhl výtečného času pod tři hodiny (2:55 hod) a prokázal skvělou formu.

Druhý Daniel Orálek zaběhl čas 3:16 hod a oproti loňsku si polepšil o jednu minutu. Také Dan běžel od první občerstvovačky až do cíle zcela osamocen, o další místa se však svedly tuhé souboje. O třetí místo Michal Glier s Josefem Cackem. Pepa si až do 40. km držel bronzovou pozici, ve finiši byl však lepší Michal časem 3:29 hod. O páté místo svedli souboj Martin Šimunek, Jaroslav Vicher a Martin Šerák, kteří doběhli v uvedeném pořadí s několikavte­řinovými odstupy ve výborném čase 3:31 hod. Na osmém až desátém místě se opět s minimálními odstupy časem 3:37 hod seřadila trojice Libor Konečný, Robert Bém a Zbyněk Vondrák.

O rostoucí kvantitě závodu již byla zmínka, rostoucí kvalitu letošního ročníku potvrdilo prvních 25 běžců s časem pod 4 hodiny (vloni 21)! Nejrychlejším zahraničním běžcem byl celkem 28. Alexander Alexejev z Ruska časem 4:02 hod. Ultraveterán Pepa Holý i běžící kronika MUM Ivan Ďurkovský zdárně téměř společně dokončili první etapu. Nejstarší účastník letošního MUM Jürgen Kuhlmey z Německa (*1938) a také Andrasz Maczo v pořádku dorazili do cíle.

Mezi ženami zvítězila Tereza Procházková (4:09 hod), před Ivanou Hrdličkovou (4:14 hod) a Karolínou Kohoutkovou (4:18 hod). Nejrychlejší zahraniční běžkyní byla celkově pátá žena Alžběta Tiszová ze Slovenska (4:40 hod), která si na MUM přišla odběhnout maratonskou etapu tak, aby letos v domácích Košicích při mezinárodním maratonu absolvovala svůj 160. maraton. Loňská vítězka MUM Lenka Horáková po trase první etapy postupně zpomalovala a doběhla mezi ženami devátá. Nestárnoucí Sigrid Eichner (*1940) ve druhé polovině etapy taktéž zpomalila, nicméně bok po boku se Sárou Kortyka, která ji vloni doprovázela během 2.000. maratonu, společně v pořádku doběhly do cíle.

Startovní pole v cíli uzavřeli Monika a Dieter Sandelmannovi z Německa. Z celého startovního pole dnes pouze jediná běžkyně neviděla cíl.

Následující druhá Boskovická etapa startuje v pondělí 3.7.2017 tradičně ve dvou vlnách ve 14:00 a 15:00 hod od radnice na Masarykově náměstí, první autobus s běžci vyjíždí od ZŠ v Lomnici na místo startu ve 12:00 hod. Podrobné výsledky naleznete na www.ultracau.ron.cz