Čtvrtá etapa 25. Moravského ultramaratonu byla odstartována z Tišnova, tradičně byla organizována pod patronátem starosty města pana Jiřího Dospíšila. Na startu se sešlo rekordních 132 běžců a běžkyň (vloni 106), o zvýšený počet startujících se postarali běžci závodu MiniMUM, pro které to byla druhá etapa a také jednotliví startující, kteří se odhodlali pouze na tuto etapu. Tišnovská etapa může být považována za jednu z nejtěžších také proto, že startovní místo se nachází v nižší nadmořské výšce, než je cíl.

Významnější příčinou, proč byla etapa letos nejpomalejší bylo počasí. Po předchozích třech dnech s počasím běžecky velmi vlídným nastalo pro MUM typické letní horko. Čtvrtá etapa je sama o sobě z hlediska rostoucí únavy přelomová, společně s extrémní teplotou dosahující 30°C představuje mezní podmínky významně limitující výkon běžců. Start ve dvou vlnách byl proveden před tišnovskou radnicí a běžci byli až na hranici města organizovaně doprovázeni Městskou policií.

Pouze v tomto počátečním úseku bylo startovní pole kompaktní, krátce za tišnovským koupalištěm ve stoupání do Pejškova a poté do Maršova se celkově vedoucí Daniel Orálek osamostatnil a postupně získával náskok na Romana Košťáka a na Michala Gliera, kteří etapu průběžně absolvovali na druhém a třetím místě, stejné pořadí bylo také v cíli. Dan zvítězil v čase 3:21 hod, Roman doběhl o šest minut později a Michal uviděl cíl po dalších šesti minutách.

Výborně běžel Josef Cacek byl celkově čtvrtý (3:35 hod), o minutu později doběhl Jaroslav Vicher a o další minuto později Rudy Krajča. Sedmý byl Martin Šerák ve shodném čase s Jiřím Partlem (3:38 hod), devátý doběhl Martin Šimunek (3:42 hod) a desítku uzavřel Jaroslav Urban (3:45 hod). Nejrychlejším zahraničním běžcem byl celkově 35. Slovák Jozef Zamora za 4:26 hod.

Pod hranici 4 hodin se dostalo celkem 18 startujících a tou poslední byla první žena Karolina Kohoutková, která doběhla ve skvělém čase 3:57 hod. Druhá byla Ivana Hrdličková (4:36 hod) a třetí byla první zahraniční běžkyně Sylke Kuhn z Německa (4:35 hod). Etapu řádně dokončili i ti nejzkušenější – Sigrid Eichner z Německa, Andrasz Maczo z Maďarska, nejrychlejší z veteránů byl domácí Josef Holý. Náročnou etapu nedokončilo 5 účastníků.

V celkovém pořadí vede po čtyřech etapách nadále Dan (13:15 hod), na druhé místo zaslouženě postoupil Roman Košťák (14:17 hod), který si útok na Dana v etapě zřejmě nechává na následující etapy. Na třetí místo se posunul Jaroslav Vicher (14:27 hod) startující na MUM poprvé. Nejlepším zahraničním běžcem je celkově 21. Michael Kiene (17:05 hod). Mezi padesátníky je nejrychlejší Dušan Alman (15:14 hod), který postoupil na celkové sedmé místo, nejrychlejší šedesátník Martin Čadek (19:10 hod) se posunul na celkové 28. místo.

Mezi ženami po čtyřech etapách stále vede celkově 23. Ivana Hrdličková (17:13 hod), na druhém místě se opevnila Sylke Kuhn z Německa (19:16 hod), třetí je Andrea Plachá (19:41 hod).

V samostatném hodnocení závodu MiniMUM je v kategorii mužů na čele Michal Glier (7:02 hod), Michal si v posledních dvou ročnících odběhl tři etapy a dvakrát byl na bedně, letos v této tradici zřejmě hodlá pokračovat.

Celkově druhý je nejrychlejší v kategorii 50+ Martin Šimunek (7:13 hod), Martin se účastní potřetí, vloni byl na MiniMUM celkově čtvrtý a letos se zřejmě zlepší. Třetí je Honza Čapek (7:28 hod), který vloni absolvoval jedinou etapu. Nejrychlejším v kategorii 60+ je celkově 13. Alexander Alexejev z Ruska (8:49 hod).

Mezi ženami vede v MiniMUM Karolína Kohoutková (8:15 hod), která taktéž vloni absolvovala jedinou etapu, druhá je tradiční účastník – nestárnoucí Alena Žákovská (9:16 hod). Na třetím místě je Marcela Čadová (9:34 hod), Marcela startuje na MUM poprvé.

Celkem je v závodu MiniMUM klasifikováno 46 účastníků, s plným počtem 86 kilometrů jich zůstalo 42.

Náročnost Tišnovské etapy se projevila i v tom, že celkově vedoucí Dan i Ivana běželi tuto etapu letos nejpomaleji. Dan podle svých slov vlivem dehydratace a únavy v posledním úseku po 6. občerstvovací stanici zpomaloval, z časových záznamů je však zřejmé, že se svým pronásledovatelům přesto vzdaloval. Naopak ze všech účastníků jediný Ivan Šarlinger, celkově 12., běžel Tišnovskou etapu nejrychleji (3:55 hod).

V celkovém pořadí MUM je po čtyřech etapách klasifikováno celkem 180 běžců. S plným počtem 172 km pokračuje 61 běžců a běžkyň. Po doběhu etapy byl na hřišti před Základní školou pořádán koncert skupiny Buffalo Bill.

Pátá etapa startuje z Olešnice ve čtvrtek 6.7.2017 opět ve dvou vlnách ve 14:00 a 15:00 hod od Kulturního domu. První autobus s běžci vyjíždí od ZŠ v Lomnici na místo startu ve 12:00 hod.

Podrobné výsledky naleznete na www.ultracau.ron.cz