Trať 12. etapy měla podle propozic vést z Krásné, ovšem kvůli LH24, která startovala ve stejný den a stejnou hodinu, nakonec došlo k prohození místa startu s 14.etapou.

Na Lysé hoře leží kolem 170cm sněhu, a tak je těžké říci, zda tato volba byla v něčem zásadní. Jak z Krásné, tak i z Šance rozhodně zástupy turistů k vrcholu nechodí a tak bylo jasné, že účastníci Lysacupu přijdou o tlačenici a možná trochu soutěživosti s aktéry Uhrovy čtyřiadvacítky. Zato je oproti Krásné čekala kratší, avšak výživnější stoupání v „materiálu“, který nám nadělila letošní zima.

Slabší účast trochu ovlivnila zmiňovaná ultra akce, ale našli se i takoví, kteří si coby účastníci LH24 dali trať od přehradní nádrže jako rozehřívací trénink. Jeden z nich, Honza Stoszek si pro sebe připsal velmi solidní bodový příděl za 44.místo, aby potom se svým týmovým kolegou dalších 23hodin sváděl namáhavý boj s dvanáctikilo­metrovou tratí kolem Malenovického ko­tle.

Pozice dvou kohoutů, tahajících se o žlutý trikot je opět vyrovnaná. Stalo se to díky vítězství Ladislava Sventeka, jemuž k triumfu pomohla i perfekně zvládnutá technika běhu pomocí hůlek. Na druhém místě doběhl Radim Kasalík, kterému se podařilo na třetí příčku odsunout „fantoma“ LC Ondru Horáka.

Bramborovou medaili a post nejlepšího juniora na Šancích získal Tomáš Lichý, u jehož jména, díky nově zaváděné metodě startovních lístečků s čárovým kódem, je zapsán čas 1:00:05h. Tato novinka umožní pořadatelům rychlejší převedení pořadí do elektronické podoby a hlavně umožní evidenci dosažených časů.

Páté místo stálo sice Vladana Šindelka spoustu sil, ale při neúčasti Tomáše Čera, jej dostalo v celkovém hodnocení na třetí místo.

Opravdu nádherné souboje mezi sebou v těžkých podmínkách svádí padesátníci, tentokrát se při absenci Tomáše Bohatého z Jump sport Moira teamu nejlépe vedlo Petru Škrabánkovi z Bílovce, který ke sluncem zalitému vrcholu dorazil jako devatenáctý. Mezi sebou a svým největším rivalem Jiřím Zátopkem nechal skvělé cyklisty, šéfa LC Petra Hudečka a Petra Javorka.

Z mužů nad šedesát let byl prvním na vrcholu hory Tomáš Tešnar z Orlové, druhým pak otec vítěze LH24 Zdeněk Cypra. Bronz patří ikoně Lysacupu a vlastně i regionálního sportu Dědkovi Beskydskému.

Při neúčasti Tamary Stonové, která soutěžila v kategorii mix na LH24, se nejlépe dařilo juniorce Denise Bartošové (X-Trail Orlová), které evidentně náročná trať vyhovovala a výsledkem bylo skvělé 45.místo.

Velmi vyrovnané bylo pořadí soutěže týmů, kdy sestavy Inov-8run.sk, (mo)mentální opavských dup a X-Cobras dělil rozdíl pouhých tří bodů!

V katogorii Skokan roku si při neúčati velkých adeptů na čelní posty Libora Bednarze a Tomáše Poláška (oba předvedli fantastické výkony na LH24) si svou pozici, před dotírajícím Lukášem Krejčím, upevnil, v životní formě a s obrovským nasazením běhající, Robert Hegedüs z VZS Ostrava.

Příští týden Lysacup pokračuje sobotní etapou z Ostravice od přejezdu, která umožní odvážnějším pokračovat po trase zvané 3v1. Bez nadsázky – pro některé to bude vrchol vytrvalosti a morální odolnosti a ti, kteří tento víkend viděli vysílač na Lysé z blízka třeba osmkrát, dorazte taky, ať si zase ten náš kopeček zkontrolujeme aspoň dvakrát :-)

Výsledky

Fotogalerie PepaTeamu

Fotogalerie SK Zafar Frenštát p. R.

Fotogalerie Racingu Olešná

Autor příspěvku Radim Lipták je členem frýdeckomísteckého běžeckého oddílu PEPA TEAM, který jen tak mimochodem miluje hory :-)

Týmy, které informují na svých klubových stránkách o dění v LYSACUPU:

Pepa Team 3SA Racing Team BK SAK Karviná
Inov-8run.sk CK Frenštát p. R. Racing Olešná
SK Valašské království VZS Ostrava X-TRAIL