V sobotu časně zrána, ve 2 hodiny ráno rozzářily okolí Základní školy v Lomnici čelovky 20 běžců a 3 žen startujících na 100 mílovém TMMTR a 100 km dlouhém MiniTMMTR. Podle počtu přihlášených to původně vypadalo na překonání třicítky startujících, nicméně ne všichni dorazili. Mezi startujícími bylo 7 ultravytrvalých ultramaratonců, kteří se před týdnem zúčastnili i letos jubilejního 25. Moravského ultramaratonu a mohli tak být zařazeni do společného hodnocení obou závodů pod názvem QUANTUM – Moravské ultramaratony. Dlouhý TMMTR hodlalo zdolat 7 běžců, z toho 3 zahraniční účastníci, Guillaume Pauchet z Francie a Slavomír Glesk a Peter Lešták ze Slovenska. Všechny ženy na startu vběhly do závodu MiniTMMTR.

Počasí běžcům přálo, ranní teplota se pohybovala lehce pod 10°C, přes den teplota vystoupala k 15°C, foukal mírný větřík a bylo skoro zataženo. Odpoledne bylo chvíli i polojasno, poté se však vyskytly také četné přeháňky měnící se na vytrvalý déšť postihující především ty, kteří se vraceli po obrátce na trase TMMTR.

Daniel Orálek po aktuálně již desátém vítězství v Moravském ultramaratonu letos zvolil pouze stovku. Regenerace po MUM zřejmě proběhla rychle, protože i přes lehké kufrování v nočním úvodním úseku na první občerstvovačku v Lysicích doběhl s náskokem jako první a tuto pozici nepustil až do cíle. Celý závod absolvoval svěže bez viditelných problémů a do cíle doběhl v novém traťovém rekordu 8:36:43 hod. Oproti loňsku se zlepšil o 8 minut, podle vlastních slov se trochu potrápil až v závěrečném stoupání z Lysic.

Nový rekord komentoval skromně: „Snažil jsem se“. Stokilometrová distance a výborný běh Dana přinesly v cíli značný náskok před druhým Zbyňkem Tkadlčíkem, čehož Dan ještě před standardním focením ostatních účastníků v cíli, využil k regeneračnímu pobytu ve vířivce. Zbyněk doběhl po výborném výkonu v čase 10:09:22 hod a zařadil se tak do kategorie ultra vytrvalců.

S odstupem 48 minut doběhl jako třetí Miroslav Kolařík (10:57:22 hod), který si třetí pozici s přehledem jistil celý závod. V kategorii žen zvítězila celkově osmá Petra Rubášová (14:43:52 hod), se značným náskokem před Martinou Němečkovou (16:53:16 hod) a třetí Hankou Mahdalovou (16:56:26 hod).

Ve stomílovém závodě od začátku skvěle běžel Jan Lender, který se stále pohyboval na čele závodu TMMTR, na obrátku v Lulči dorazil velmi rychle již za 7:25 hod, čtvrthodinu před druhým Martinem Šourkem, třetí byl na obrátce Ondřej Strnad v čase 8:07 hod. Zatímco Honza suverénně běžel za vítězstvím v TMMTR, Ondra stejně suverénně směřoval k obhajobě loňského vítězství ve společné klasifikaci MUM a TMMTR.

Vedoucí Honza, přestože ve druhé polovině závodu poněkud zpomalil, začal náskok na Martina navyšovat, třetí Ondra se k Martinovi zase začal postupně přibližovat. Všem situaci zkomplikoval vytrvalý déšť, který terénní úseky v oblasti Suchého a Pustého žlebu u propasti Macocha změnil na skutečný trail. Na poslední občerstvovací stanici v Lysicích (140 km) byl Martin pouhých 6 minut před Ondrou. V cíli byl první Jan Lender (17:00:34 hod), oproti loňskému roku se zlepšil o 6 míst a především o neuvěřitelných 5 hodin a 20 minut. Meziroční zlepšení a výsledný čas okomentoval jednoduše: „Jako první jsem nemohl jít pěšky!“.

Druhý Martin Šourek stlačil cílový čas těsně pod 18 hodin (17:59:02 hod) a uhájil druhou pozici před dotírajícím Ondřejem Strnadem (18:08:45 hod). Zajímavé je, že Martin i Ondra na předposlední občerstvovací stanici na 124. km vypadali velmi svěže a v podstatě i lépe než při průběhu toutéž občerstvovací stanicí na 38. km. Ondra, přestože skončil „až třetí“, se meziročně zlepšil o 1 hodinu a 20 minut! Za medailisty doběhl čtvrtý Peter Lešták ze Slovenska (22:03:35 hod), před Markem Rodem (22:41:28 hod). Marek se meziročně také zlepšil a to o 3 hodiny a 18 minut. Pokud Honza, Ondra a Marek udrží nastavený trend, můžeme se v příštích ročnících TMMTR těšit na skvělé rekordy! Jako šestý a poslední, kdo absolvoval celou trasu TMMTR, byl ultravytrvalý Tomáš Ulma, který dorazil do cíle v čase 27:19:49 hod.

Ze závodu postupně odstoupili Miroslav Šrámek (22 km), Guillaume Pauchet (38 km), Petr Turek (50 km), Tomáš Zahálka (62 km) a Slavomír Glesk (124 km). Posledním, kdo zůstal na trase byl Stanislav Ďurík. Stanislav, kterému se v předchozích ročnících nepodařilo dostat do cíle stomílového závodu, byl letos odhodlán TMMTR zlomit. Když o půlnoci ze soboty na neděli, po 22 hodinách běhu, dorazil na předposlední občerstvovací stanici na 124 km, odmítal závod dokončit a sveřepě byl odhodlán pokračovat dále. Díky Karlovi Zadákovi, obsluze na poslední občerstvovačce v Lysicích, který na něj obětavě čekal, mohl Stanislav pokračovat dále. Do Lysic dorazil krátce po rozednění ca v 5 hodin ráno bez šance dosáhnout cíle závodu v limitu. Stanislav tak bohužel ani letos TMMTR nedokončil.

Ve společné klasifikaci Moravského a Transmoravského ultramaratonu vítězství obhájil Ondra Strnad. Přestože v letošním závodě MUM nepodával takové výkony jako vloni, v závodě TMMTR opět prokázal ultra výkonnost, mentální sílu a odolnost, výrazně se zlepšil a zvítězil s maximálním možným počtem 462 km v čase 45:56:09 hod. Druhou pozici obsadil se stejnou kilometráží Peter Lešták ze Slovenska (53:14:09 hod), třetí byl také s plnou porcí km Tomáš Ulma (67:39:16 hod).

Čtvrtý v pořadí byl Daniel Orálek (31:33:58 hod), který absolvoval v součtu MUM a MiniTMMTR celkem 401 km. Ani vítězství v obou závodech, kterých se Dan zúčastnil, nestačilo na lépe než bramborovou medaili. Potěšitelné je, že výsledný součtový čas je o 4 minuty lepší, než byl ten loňský, vyrovnaná výkonnost je obdivuhodná, Dan tempo běhu meziročně zrychlil o „neměřitelných“ 0,6 s/1 km. Pátý skončil Daniel Brázdil (401 km – 41:32:14 hod), šestý Zbyněk Tkadlčík (229 km – 21:21:42 hod) a sedmý byl Miroslav Kolařík (186 km – 18:10:18 hod). Všichni účastníci klasifikace QUANTUM-Moravské ultramaratony si zaslouží maximální uznání za odvahu se zúčastnit obou ultramaratonů, které od sebe dělí pouhých 7 dnů.

Podrobné výsledky všech závodů TMMTR, MiniTMMTR a QUANTUM-Moravské ultramaratony naleznete na www.ultracau.ron.cz.

Výsledky – 100 km

Výsledky – 100 mil