V pátek v noci startuje v Polsku 27. ročník ultra závodu Týnišťské šlápoty. Z Týniště nad Orlicí jedou, pro předem přihlášené, do místa startu dva autobusy ultra vytrvalců.

Start závodu o délce 125 kilometrů se součtem stoupání 4.200 metrů s podtitulkem Soví hory – Týniště je plánován na půlnoc z pátku na sobotu na parkovišti u muzea v Piesyce – Kamionki.

Startující pak čeká průběh Sovími horami, Javořími horami, Broumovskými stěnami, Stolovými a Orlickými horami. Samozřejmostí těchto akcí je zdolání nej vrcholů. Takže se vytrvalci mohou těšit třeba na Ruprechtický Špičák čí Velkou Deštnou.

Vloni měl závod start v Olomouckém kraji a zdolával se tehdy mimo jiné Králický Sněžník. Závod měřil 137 kilometrů a součet stoupání byl 5.200 metrů. Tehdy za dvacet hodin vyhrál Róbert Frohn s více jak hodinovým náskokem před Jiřím Helleší a Miroslavem Peškou. Nejlepší ženou na celkovém osmém místě byla Eliška Kaniová za necelých dvacet čtyři hodin. Oba loňští vítězové jsou přihlášení i letos.

Zajímavý byl i pohled na opačný konec výsledkové listiny, kde trojice borců závod zdolala za dva dny. A jak jsem koukal do startovky jeden z nich jede do Polska i letos.

Pro ty , kteří si netroufají na takovouto dardu, je možné se v sobotu přihlásit na kratší trasy. Třeba půlku hlavního závodu lze absolvovat z Machovské Lhoty. Vysloveně krátké turistické startují přímo v Týništi.