Za pořádně teplého počasí se odehrál další díl seriálu Běhej lesy. Ten premiérově zavítal na Vysočinu a v oblasti Žďárských vrchů mohli být nejspokojenější vítězové – Dušan Podroužek a Eva Krchová na dlouhé trase, na kratší pak Jiří Šacl a Lucie Maršánová.

Závod byl netrpělivě očekáván a to nejen proto, že o prázdninách je v termínovce nejen na Vysočině závodů jako šafránu. Trailové závody prostě táhnou. Již měsíc před závodem hlásili organizátoři, že mají vyprodáno a další zájemci se už na start mohli dostat pouze přes čekací listinu.

Zatímco v týdnu bylo počasí všelijaké, v sobotu se opravdu vyčasilo – až moc. Závodníky čekala nelehká trať, na kterou navíc vybíhali ve třicetistupňovém vedru. Posuďte sami – běžci na 12 kilometrů museli zdolat převýšení 351 metrů, většinu z toho v první polovině. Na 21 kilometrech bylo převýšení 550 metrů – prvních pět kilometrů měli obě trasy stejné, tudíž si prudké kopce mohli „užít“ všichni, borci na delší trase ale měli podobnou zkoušku nachystanou ještě na dvanáctém kilometru. To vše v lese. Pravda, našly se i asfaltové úseky, ale naopak v prudkých sebězích po kamenech jste mohli na nějaký odpočinek zapomenout.

Největším protivníkem ale bylo vedro. Naštěstí byl start rozumně až ve tři, resp. čtvrt na čtyři a na trase byl dostatek občerstvovacích stanic – na krátké trati dvě, na dlouhé čtyři, vždy s vodou, enervitem a ovocem (v cíli byl pro závodníky nachystán také chlazený Birell a stylově salám Vysočina). Jeden z pořadatelů, který se v posledním stoupání ujišťoval, že jsou závodníci v pořádku, byl už jen příjemný bonus navíc. Jiný člověk naopak trochu chyběl v závěrečné části trasy, kde si několik běžců spletlo trať. Plus mínus ale běželi stejnou vzdálenost jako ostatní, proto není důvod cokoliv řešit. Závodníci, kteří na trase strávili přes hodinu, se na konci dočkaly také osvěžujícího jarního deště.

Podroužek „jel okolo“ a vyhrál

Na dlouhé trati zopakoval vítězství v Lednice Dušan Podroužek a splnil tak na jedničku roli favorita. Je pikantní, že se přes Vysočinu zrovna vracel z týdenního soustředění na Slovensku. V cíli uznal, že trať i počasí bylo náročnější než při minulém závodě. Jednadvacet kilometrů zvládl za 1:27:42 a o 52 vteřin porazil druhého Petra Hénka. Třetí Ondrej Vrba byl o dalších 29 sekund zpět.

Skvělý závod zaběhla celkově šestá vítězka žen Eva Krchová, která s časem 1:30:16 zastínila i většinu mužských soupeřů. Druhá mezi ženami byla v čase 1:40:46 Daniela Havránková a třetí Marcela Rambová (1:41:58).

Na kratší trati se v cílové rovince nejdříve objevil běžec bez čísla, kterého moderátor chybně považoval za vítěze. Nedlouho na to se ale už na louce objevil Jiří Šacl a v čase rovných 46 minut skutečně vyhrál. Rodák z nedalekého Nového Města na Moravě znal místní terén velmi dobře.

Dvě minuty a 35 vteřin ztratil Jiří Mareš a – stejně jako na dlouhé trati – běžec na třetím místě byl zpět o 29 vteřin. Nicméně i bronz mohl těšit Martina Pohanku. Šesté místo pak obsadila Lucie Maršánová, která má skvělou formu a tu by chtěla prodat již za týden na Mistrovství světa v běhu do vrchu v Itálii. Proto běžela dle svých slov závod spíše tréninkově. S časem 50:58 porazila druhou Janu Grygarovou o téměř čtyři minuty a Terezu Měchurovou o necelých pět a půl. Všechny tři ženy však předvedly velmi sympatické výkony a skončily mezi nejlepší dvacítkou v absolutní klasifikaci.

Seriál Běhej lesy bude pokračoval 12. srpna v Beskydech, kde závodníky vyveze lanovka na vrchol sjezdovky a pak se rozeběhnou. Běhej lesy Bílá s intervalovým startem a trasou podél hranic se Slovenskem bude jistě stát za to.

Výsledky závodu

Web pořadatele