Pamatujete zlatou běžeckou éru sedmdesátých a osmdesátých let? Tehdy byla jedním z nejslavnějších závodů nejen na střední Moravě Dvacítka Ligy stovkařů v Bělkovicích-Lašťanech. Na její tradici letos úspěšně navázala převážně krosová Bělkovická dvacítka v režii jednoho z nejlepších českých vytrvalců současnosti Davida Pelíška.

Premiérový ročník dvoukolové divočiny v lesích nad Bělkovicemi ovládli Tomáš Blaha a Jana Matějíková.

Dva desetikilometrové okruhy v ostře řezaných kopcích nad bělkovickým údolím s převýšením 270 metrů v každém kole daly zabrat úplně všem. Tedy téměř – muži nad šedesát let a ženy nad padesát rozumně běželi jen jedno kolečko.

Na obnovené dvacítce se nejvíce dařilo čtyřicátníkovi Tomáši Blahovi (AK Asics Kroměříž), jenž časem 1:19:51 utrhl vítěze kategorie do 39 let a českého reprezentanta v orientačním běhu Martina Poklopa (Fortex SKI Moravský Beroun, 1:21:01). Třetí skončil Ondřej Doležel ze SKI OB Šternberk (1:22:27).

„Martinovi jsem musel nastoupit asi pětkrát, než jsem ho konečně setřásl,“ uznal kvality soupeře Blaha, jenž přes svůj (těsně) veteránský běh vyhrává jeden závod za druhým bez ohledu na věk protivníků.

„Tři čtvrtiny trati jsme běželi spolu a střídali se, ale Tomáš byl většinou vepředu. Rozhodl na rovince po posledním dlouhém seběhu,“ konstatoval Martin Poklop.

Třetí Ondřej Doležel se do boje o pomyslné zlato ani nepokoušel zapojit. „Kluci vepředu mi od začátku utekli, bylo to od nich hodně rychlé. Prakticky celou dobu jsem běžel sám, nikdo vepředu ani vzadu,“ popisoval Doležel.

To vítězka dvacítky mezi ženami Jana Matějíková si od druhého kola hlídala první příčku zcela bezpečně. „Jsem ráda, že jsme i my mohly běžet dvacet kilometrů, byl to jeden z nejhezčích závodů, co znám,“ vyznala se členka Ligy stovkařů Olomouc s vítězným časem 1:45:05.

Druhá Magdaléna Čermáková (Fortex SKI Moravský Beroun, 1:57:44) za ní zaostala o více než dvanáct minut, třetí Zuzana Svobodová (AK Drnovice, 1:58:46) ještě o minutu více. „Chtěla jsem to pojmout jako těžký trénink, o to víc mě překvapuje, že jsem na bedně,“ smála se Svobodová.

Smáli se vlastně nakonec všichni. Ti, co vyhráli v tombole, i ti, kteří se aspoň vymáchali v čistém a osvěžujícím bělkovickém bazénu. A ředitel nového vydařeného závodu David Pelíšek si od všech vysloužil dlouhý aplaus.

Výsledky.