Snad jedno pozitivum můžete kabonící se obloze a předpovědi nechat. Na sobotní Miřejovický půlmaraton mohou zavládnout běžecky slušné podmínky.

V nepříliš bohaté prázdninové nabídce závodů tak stojí za to vydat se za kvalitní přípravou i na středočeskou silnici a rovinu k Labi, zpestřenou půvabnými zákoutími veltruského zámeckého parku, jehož kastelán Pavel Etzler drží záštitu. Tak vřelou atmosféru najdete málokde, i když ji tentokrát žhavé letní slunce (snad naštěstí) nerozpálí.

Samojediný pořadatel Josef Burian je tuze vzácný srdcař (však fandí Slavii) a piplá si závod k devátým narozeninám jako vlastní dítko. I když ves Miřejovice v uplynulém roce opustil a navrátil se do Prahy, bývalé sousedy znovu semknul v úderný šik.

„Letos usilujeme o zápis do české knihy rekordů. Je to největší závod na počet obyvatel místa konání,“ zve ředitel. Žije tu 58 lidí a loni běželo 128! Podobné srovnání Prahy s New Yorkem rád uvádí italsko-český mág Carlo Capalbo. A teď vedle sebe podle stejných měřítek postavte jeho pražský půlmaraton s tím miřejovickým. To by musely od Rudolfina vybíhat víc než tři miliony lidí!

Na co se při pěkném závodě s vyladěnými detaily a překvapivými novinkami můžete těšit tentokrát? Trať se nemění. Vede přes Nelahozeves, rodiště věhlasného hudebního skladatele Antonína Dvořáka, Veltrusy, Všestudy, Dušníky až do Dědibab, tam se okolo kuželu vrací zpět. Sám Burian už pečlivě pomaloval silnici kilometrovými značkami.

Připraveni jsou vodiči, mění se časy, na 1:30 potáhne Michal Vítů (další na 1:45 a na 2:00). Dámy mohou běžet i s kočárky celou trasu. Ceny bude tradičně předávat už 87letý Pavel Kantorek, první český maratonec pod 2:20 a trojnásobný vítěz Košického maratonu. Za jeho časů se za půlmaratony muselo až do Ameriky, teď které tuzemské město ho nemá, jako by nebylo…

Miřejovický půlmaraton startuje v 10 hodin, nesoutěžní lidový běh na desetkrát kratší vzdálenost (tedy 2,10975 km) v 10.10. Ve 12 proběhne autogramiáda nové knihy Zuzany Součkové, pak ještě i charitativní dražba pro Sportovní klub vozíčkářů (loni vybrala 12 308 Kč, rok předtím 11 118 Kč), jejichž patron René Kujan bude opět na startu. Krev už mnozí zdejší běžci darovali dvakrát počátkem léta…

Tradičně se tu vyhlašuje soutěž o nejhezčí půlky, ano myšleno část těla, kterých tu bývá k vidění docela dost, dámských i pánských. Cenu dostane i Miřejovický půlčík, ten, kdo skončí přesně uprostřed výsledkové listiny.

A pak ještě odpoledne pokračuje program Černohorským pivním půlmaratonem, který obsahuju 1,0975 km a místo chybějících 20 km vypijete dvě desítky – každé ze dvou kol znamená jedno pivo.

Loni vyhráli, závod hlavní ovšemže, Vlastimil Flegl (1:16:13) a Radka Churaňová (1:26:50), ta se chystá i letos.