Nasaďte tempo „tři deset“ na kilometr a zkuste běžet. Málokdo na rovině vydrží déle jak kilometr. Kdo zvládne víc, lze už mluvit o výborném běžci. To stejné si pak zkuste někde ve členitém terénu. Udržet takovou rychlost je takřka nemožné. To však neplatí pro Jiřího Čípu. Ve zmiňovaném průměrném tempu si střihl sedmičku na nelehkém okruhu v okolí Palackého vrchu a s přehledem ovládl další ze středečních dílů brněnského běžeckého seriálu Triexpert Cup.

Jeho čas 22:29 znamená traťový rekord. Známý rychlík okruh doslova proletěl, soupeře nechal daleko za sebou a vyšťavil i předjezdce na kole, který mu v závěrečném prudkém stoupáku musel přenechat vedení. Čípa dominoval s převahou skoro dvou minut, jenže za ním se opět strhla zajímavá řež o stříbro. Ve finiši si to znovu rozdali Lukáš Soural a Vlasta Lysák.

Cílovou čáru o zlomek vteřiny dřív proťal prvně jmenovaný, větší radost však měl Lysák. Podle čipu byl totiž na trati o vteřinu rychlejší než Soural. Letos má zatím v Triexpert Cupu navrch Soural, jenž ze třinácti vzájemných soubojů byl lepší devětkrát, jejich aktuální vyrovnanost však slibuje napínavou podívanou i do dalších dílů.

V ženské kategorii sice mezi první a druhou závodnicí zela daleko menší díra, i tak bylo vítězství Patrície Puklové bez pochyb. Druhou v cíli a zatím průběžně vedoucí vytrvalkyni seriálu Zuzanu Ožanovou předběhla o víc jak dvacet vteřin. Na rozdíl od mužů však ženy tak rychlý závod nepřevedly. Puklová zaběhla 29:03, ale třeba v prvním letošním klání v okolí Palackého vrchu v půlce května byla o třičtvrtě minuty rychlejší.

Třetí místo vybojovalo neobvyklé jméno. Mirku Pešákovou totiž o patnáct sekund předčila Lenka Jančaříková a slavila překvapivý bronz.

Po letošním posledním „Palačáku“ přijde na řadu předposlední Líšeň. Jedenáctka v malebném prostředí Mariánského údolí je na programu ve středu 2. srpna.

Výsledky