Ostravské běžecké pondělí přilákalo na Městský stadion ve Vítkovicích na padesátku běžců a běžkyň, kteří si vyzkoušeli netradiční běžecké distance a měli možnost si ověřit, jak na tom v polovině letní sezony jsou. Na tratích 500, 1000 a 3000 metrů se představili registrovaní i neregistrovaní závodníci a mezi všemi se vyjímala jedna velká hvězda.

Vítkovická mílařka Simona Vrzalová si vyzkoušela v krátkém sledu za sebou hned dvě tratě a na obou zaběhla skvělé časy. Nejprve vyhrála závod žen na 1000 m časem 2:39,82 a jen o zhruba deset minut později vyhrála také běh na 500 m časem 1:13,11. Oba výkony ji posunuly do čela českých tabulek v této sezoně, což ani sama netušila. „Bylo to skvělé. Kilák jsme sice trochu přepálily na první dvoustovce, takže v závěru trochu chyběly síly. Ale pětistovka byla opravdu povedená. Nebylo ani takové vedro, jak by se mohlo zdát, zkrátka já jsem si to ohromně užila,“ řekla česká reprezentantka, která už ve středu 2. srpna odlétá na světový šampionát do Londýna.

Ostravské závody proto byly ideální prověrkou před pátečními rozběhy na 1500 m v Londýně. „Cítím se skvěle a doufám, že forma vyvrcholí právě v Londýně. Chtěla bych minimálně zaběhnout osobák, ale určitě ještě větší radost budu mít z postupu do semifinále. Takže ideálně obojí dohromady. Ono se sice může hodně taktizovat, ale i tak se poběží hodně rychle. Podle mne na postup bude potřeba běžet něco kolem 4:05 minut. Tedy zhruba dvě sekundy pod mým osobákem. Na to podle trenéra mám, takže se uvidí. Já se moc těším a doufám, že to vyjde,“ dodala před odletem na šampionát Simona Vrzalová.

Na vrcholu letošní sezony se představí ještě jedna vítkovická atletka. Oštěpařka Nikola Ogrodníková se na šampionát kvalifikovala výkonem 62,24, kterého dosáhla na Odložilově memoriálu na začátku června. Po startu na mistrovství Evropy v Curychu v roce 2014 je to pro šestadvacetiletou závodníci další vrchol kariéry. Kvalifikace soutěže oštěpařek je na pořadu v neděli 6. srpna.

Výsledky Ostravského běžeckého pondělí najdete ZDE.

Stránky IAAF k MS v Londýně ZDE.

Zdroj: Atletika Vítkovice