Někdo se v těchto dnech při pohledu na rtuť teploměru orosí a maximálně vyjede někam k vodě. To však většinou není případ zarytých běžců.

Aktuální tropy sice účast na středečním Triexpert Cupu trochu poznamenaly, i tak na jedenáctikilo­metrovou trať v Mariánském údolí v Líšni vyběhlo za horkého podvečera úctyhodných 227 vytrvalců. „To už by muselo být minus třicet, abych nevyběhla,“ usmála v cíli jedna z vyčerpaných účastnic.

S náročnými podmínkami se podle očekávání nejlíp vypořádal Jiří Čípa. Zaznamenal čas 36:16 a připsal si už devátý triumf v aktuálním ročníku brněnského seriálu.

„Běžel jsem spíš tempově. Chtěl jsem jít okolo 3:25 na kilák. V tomhle počasí to ani nešlo moc hrotit. Trochu hůř se mi dýchalo, ale jinak to šlo,“ ušklíbl se subtilní závodník.

V celkovém pořadí se Čípa kvůli větší absenci drží v pozadí, pokud však ještě absolvuje alespoň čtyři ze zbývajících šesti startů, tak ho celková výhra nemine.

„Vyhrát bych samozřejmě chtěl, ale obávám se, že to neklapne. Mám v plánu ještě dovolenou a hrozí mi i nějaká služebka. Uvidíme, jak to dopadne. Když však budu moct, tak dorazím,“ slíbil.

Obvykle druhý Jiří Petr tentokrát závod pojal vyloženě tréninkově a doklusal si pro desáté místo.

„Šetří se na víkendovou padesátku v Krkonoších, tak se šel jen tak proběhnout,“ prozradila jeho žena Katarína, která doběhla značně vyčerpaná.

„Výjimečně jsme měli zajištěné hlídání dcerky, tak jsem toho chtěla využít. Jinak bych se na to asi vykašlala. Běžela jsem už ráno do práce a navíc jsem večer před závodem poseděla víc než by bylo zdrávo,“ zdůvodnila s úsměvem své trápení na trati.

Jejího manžela tak na stříbrné příčce nahradil Lukáš Soural, který na Čípu ztratil téměř dvě minuty.

„Kupodivu se mi běželo dobře, rozhodně líp než minule na Palačáku, kdy sice bylo chladněji, ale nešly mi vůbec nohy,“ popsal Soural, který na třetího Vlastimila Lysáka nastřádal přes půl minuty.

Ženské kategorii opět s přehledem vládla Patrícia Puková, jež viděla cíl v čase 44:18 a na druhou Zuzanu Ožanovou si vypracovala také skoro dvouminutový náskok. „Začínám běhat tempo na půlmaraton, tak jsem chtěla běžet kolem čtyř na kilák. Nešla jsem na krev, poslední seběh jsem vůbec nehrotila, i proto mě předběhlo ještě docela dost chlapů,“ líčila Puková.

Třetí místo uzmula v malebném prostředí Nina Bartoňková. Pořadatelé z Triexpertu měli s ohledem na zdraví účastníků z horka respekt, i proto přidali občerstvovací stanici na trať. V cíli sice pár lidí nevypadlo úplně svěže, ale vyložený kolaps nenastal ani jeden.

„V tomto počasí si možná lidé dávají víc pozor. Když vidí, že je 35 stupňů, tak vědí, že to opravdu nemohou přehánět. Paradoxně horší je teplota lehce pod třicet, kdy se už nezdá takové teplo a lidé to tak bez bázně napálí. Pak přicházejí problémy,“ komentoval situaci ředitel poháru Tomáš Kalina. Ve středu 9. Srpna je na programu bláznivá kopcovitá houpačka u hotelu Myslivna v Kohoutovicích, start je klasicky v šest hodin večer.

Výsledky