Srocení závodníků na náměstí v Bystřici pod Hostýnem dávalo tušit, že se opět zachvěje rekord co do počtu běžců na startu zdejšího populárního závodu a byla to pravda.

Nakonec vyrazilo na trať opravdu rekordních 230 účastníků Běhu na Svatý Hostýn a to přesto, že před startem a pak i v závodě zkrápěl běžce déšť a bylo nepříjemné vlhko.

Martin Kučera opět všem utekl

Tradiční účastník zdejšího závodu a traťový rekordman Martin Kučera /ELEVENRUN Team/ VSK UNI Brno – 21:28/ sice jako obvykle start nenapálil, přesto získal brzy velký náskok, který si v pohodovém tempu držel až do cíle. Na traťový rekord mu chybělo pouhých osm vteřin. Je vidět, že má skvělou formu.

Za ním si svůj závod běžel Tomáš Blaha /AK Asics Kroměříž –22:25/ protože nakonec třetího Ladislava Kučeru /Iscarex Česká Třebová – 22:45/ dotáhl až v posledním kilometru a ještě mu stačil utéct o dvacet vteřin.

Pavlína Poláčková má fantastickou formu

Jinak se to nedá nazvat. Letos mistryně ČR v triatlonu, vítězka posledního závodu Českého poháru v Sokolově, co víc dodat. Bohužel se díky nabitému programu Pavlína Poláčková /AK Drnovice – 25:59/ nedostane moc na běžecké závody, ale když už se jí to podaří, stojí to opravdu za to. Také na Hostýn letěla jako vítr a i tak skvělou vrchařku jako je Táňa Metelková /TJ Sokol Hradec Králové – 26:19/ dokázala v posledních stovkách metrů před cílovou čárou předběhnout a ještě jí dát dvacet vteřin. Třetí se do cíle dostala Adéla Koláčková, další obrovské překvapení, /AK Olymp Brno – 27:31/, mimochodem ročník 2001, která dosud nikdy nic takového neběžela.

Co pro vrchaře pořadatelé vlastně připravili?

Čtrnáctý ročník Běhu do vrchu na Svatý Hostýn v Bystřici pod Hostýnem uspořádala Orelská jednota ze zdejšího města jako veřejný závod v běhu do vrchu. Také tato běžecká akce zařazena do Maratónstav Českého poháru v běhu do vrchu.

Letošní termín Běhu na Svatý Hostýn vyšel na 19. srpna a závod byl odstartován ve 14 hodin ze zdejšího náměstí TGM. Cíl byl na vrcholu Hostýnu u rozhledny v nadmořské výšce 735 metrů. Běžce čekala tedy trať dlouhá 5 km s převýšením 422 metrů z počátku po silnici a pak po lesních cestách v nádherném prostředí Hostýnských vrchů.

Do Bystřice jezdí všichni rádi

Pohodový závod, který je součástí zdejší poutě, je velmi oblíbený mezi běžci. Ostatně letošní účast to jen a jen potvrdila.

„Letos jsem začal volněji a myslím, že se mi to vyplatilo,“ naznal Martin Kučera. „První kilometr jsem měl jen za 3:07, proto jsem se vůbec nikde na trati netrápil. Kdybych tušil, že mi to tak půjde, dal se klidně traťový rekord překonat.“

„Nemělo smysl se za Martinem honit a udělal jsem dobře,“ pochvaloval si svoji taktiku Tomáš Blaha. Postupně jsem se dotáhl na Láďu Kučeru a pak šel na čtvrtém kilometru před něj. Sice se mi moc dobře neběželo, ale s výkonem jsem spokojený.“

„Celý týden jsem se nemohla po tom triatlonu v Sokolově rozběhnout a ani dnešní rozcvičení nebylo dobré,“ tvrdila mi před startem Pavlína Poláčková. „Proto jsem oproti svému zvyku začala pomaleji a ono to šlo výborně. Nakonec se mi podařilo dotáhnout i Táňu Metelkovou a měla jsem dost sil, abych mohla jít před ní a v klidu si doběhnout pro vítězství, kterého si na této trati hodně cením,“ dodala pak nahoře v cíli na Hostýně.

„Vůbec jsem netušila, do čeho jdu,“ smála se spokojeně na stupních vítězů Adéla Koláčková. „ A možná to bylo dobře, jinak bych do toho asi tak odvážně nepustila.“

A zcela jistě byli spokojení i všichni další borci, co se dostali do cíle. Jako vždy na Hostýně, protože závody jsou tady perfektně zorganizované a pořadatelé v Bystřici pod Hostýnem, vše dělají poctivě a s láskou. To je všude poznat. I právě proto se sem řada běžců ráda každoročně vrací.

Výsledky