Klamoš obec v sousedství Chlumce nad Cidlinou, okres Hradec Králové, a v ní třetí ročník Klamošského lesního krosu, letos navíc memoriálu Vladimíra Mrázka, poprvé zařazeného do východočeské Velké ceny.

Patronem závodu byl devadesátiletý Jiří Soukup, který stejně jako vloni osedlal svého ocelového horského oře a před startem si dal třicet kilometrů z Hradce Králové v jeho sedle. „Dalo mi to dost přes dvě hodiny,“ řekl po příjezdu. Na rozdíl od loňska , kdy bylo tropické vedro, bylo běžecky ideální počasí.

Před závodem jsem mrknul do mapy a zjistil, že v této rovině je v lese jeden kopec. Někdo před startem řekl, ten si dáme čtyřikrát. To byla velmi mírná slova. Těch stoupání a následných seběhů bylo snad deset, lahůdkou byly zpevněné jílové schody v jakémsi pískovém lomu v půlce závodu, kde byla občerstvovačka. O náročnosti závody svědčí fakt, že i když byl kvalitně obsazen, pod 40 to dali jen dva nejlepší muži.

Trasa závodu byla nekonečná motanice po lese, ale byla suprově označena a vyznačen byl dokonce každý kilometr. Se značením trati si pořadatelé teda vyhráli. Velmi kvalitní bylo i občerstvení po závodě.

Nejdříve se uskutečnily závody dětí a hodinu před polednem byl start pětky. S těmito běžci vyrazil i Jirka Soukup, ale na desítku. V pravé poledne startovala desítka zařazená do Velké ceny.

Pětka nebyl žádný sranda běh pro místní. Na startu byla velká běžecká jména. Překvapivým vítězem se stal Vítězlav Šolc mladší z Machova na Náchodsku 19:59, který dokázal porazit Matěje Trávníčka z Herálce na Vysočině – 20:10. Třetí byla nej žena Marta Fenclová z AC Pardubice 20:25 a osmá Blanka Paulů z Maratonstavu Úpice za 22:43.

Stejně jako vloni dorazil Jirka Svatoň z Hořic , který si zopakoval na této trati třetí místo v padesátnicích. „Už neběhám co jsem běhal dřív, a proto si toho velmi vážím, že jsem byl zase na bedně. Vloni jsem musel jet domů a nečekal na vyhlašování. Letos si to chci užít a navíc synátor vzal foťák, takže bude pěkné památka. Za rok přijedu zas.“

Smolařkou dne lze nazvat pardubickou Petru Škodovou. Ta chtěla v Klamoši běžet pětku a určo by kategorii do 39 zadrženě vyhrála, první Barbora Vídeňská z Chlumce za 27:32, ale přijela pozdě, takže šla do desítky. Sice patřila ke spolu favoritkám běhu, ale nakonec z toho bylo až páté místo. „Bylo to na mě už moc dlouhé a ke konci mi dost docházelo,“ řekla po závodě Petra (51:25) , která si na rozdíl od obou absolutních vítězek nestěžovala na žádné zdravotní problémy. I její čas by však vloni stačil na absolutní prvenství.

Desítku si dal i vítěz pětky. Ten běžel spolu s obhájcem prvenství Tomášem Hellerem z Hradce Králové. Jejich souboj znamenal čtvrté místo pro Tomáše – 43:15 (vloni 42:08) a páté pro Vítězslava 43:27.

Od startu všem foukla trojice vedoucí muž Velké ceny Jaromír Hradecký ze Skutče, hlavní favorit Vlastimil Flégl z Vrchlabí a zde neznámý Jakub Exner z Jihlavy. Nejdříve odpadl Hradecký – 40:31 a v koncovce měl více sil Exner 38:43, což je nový traťák. Flégl dal 39:09. „Co říci k průběhu, byl prostě jasně lepší,“ ocenil soupeře Flégl.

„Občas s rodinou vyrazíme na výlet a spojíme to s účastí v závodě,“ vysvětlil svoji přítomnost vítězný Jihlavák.

Na motorce dorazila na závod Lenka Ungerová. Před týdnem byla druhá na ještě těžším Běhu Javořimi horami. „Letos jsem měla několik zranění, takže více méně je pro mě po sezóně a běhám pro radost.“ Jako klub uvedla Přerov a k tomu dodala: „Trvalé bydliště mám v Přerově, ale nyní se více zdržuji ve východních Čechách.“

Lenka byla v cíli celkově desátá v novém ženském traťáku 48:32, vloni Tereza Macháčková z Doks 52:32. Druhá byla Tereza Trávníčková, manželka druhého muže pětky, za 49:11 a třetí Kateřina Pavlová z Vidonic za 49:56 (všechny na foto). Čtvrtá Lucie Šebková ze Sobčic dala 50:06.

Na startu byla početná skupina příznivců Cafe Bajer Pardubice a jejich elitní závodnice Jana Horáková vyhrála čtyřicítky za 54:04, běžel i její manžel za Leoš za 65:26 a kavárník Milda Bajer za 60:52. Druhá byla Jitka Rybenská z Chrudimi za 59:07.

Nejstarší účastnicí závodu byla 72letí Magda Jelínková z Černilova, která dokázala na trati smazat hodinový handicap na Jirku – 85:11. Za ní probíhal cílem miláček místních. Když moderátor závodu oznámil, že se do cíle blíží nejstarší český maratonec, davy se doslova hnuly a Jirka před vedl tradiční finiš – 142:10. „Je to osm minut horší než vloni, ale jsem spokojen.“

Při vyhlašování výsledků přidal skok z bedny a opět byl odměněn nekonečným aplausem. „Za rok určitě přijedu,“ loučil se s pořadateli a diváky běžecký kmet, kterého čekalo opět třicet kiláku v sedle kola na cestě domů.