V neděli 27. srpna se v Hlinsku na Chrudimsku uskuteční již 38. ročník Hlineckého půlmaratonu.

Pořadatelé z MK Hlinsko závod tradičně přihlásili do Velké ceny východních Čech v bězích. Stejně jako vloni bude společný start s lidovým během na osm kilometrů, tedy po trati půlmaratonu.

Závod se původně běhal jako pětadvacítka, letech 1996 – 2000 to byl půlmaraton, ovšem s jiným úvodem a závěrem než nyní, prostředek byl totožný. Pak se pořadatelé zase vrátili k husté pětadvacítce. A předloni zase k půlce, jejíž součet stoupání je přes tři sta metrů.

Po startu čeká vytrvalce nejdelší, tříkilometrový krosový, výběh s převýšením přes sto metrů, nad obec Studnice, pak sešup dolů do obce a poté po celkem příjemné silnici k občerstvovačce na osmém kilometru. Mezi osmým a třináctým kilometrem, před ním kilometrové ostré stoupání s převýšením padesát metrů, se běží v houpavém profilu po asfaltu lesem, takže pohoda a další občerstvovačka. Zbytek trati k občerstvovačce na devatenáctém kilometru spíše klesá a vede do Hamrů. Změna je na novém půlmaratonu v závěru. Kilometr do kopce terénem po modré turistické, zase kilometřík a něco a přes padesát výškových, a následuje napojení na trať co se běžela po startu, takže šusem do cíle jen 1,5 kilometru.

Osmička má společné úvodní tři kilometry, pak je přeběh k poslední půlmaratonské občerstvovačce do Hamrů a poté zase hustý závěr po trase půlky.

Další běžecký zážitek ve stejném hlineckém sportovní areálu se připravuje na sobotu 23. září. Třetí ročník trialového běhu Žďárskými vrchy nazvaný Saar Challenge. Stejně jako vloni budou v okolí Hlinska připraveny tři trasy, a to o délce 64, 41, vloni 39, a 21 kilometrů, na všech jsou pro muže i ženy vypsány tři věkové kategorie. Každá trasa má samostatný start, s hodinovými rozestupy. Navíc na trati Long – 64 km je vypsána i soutěž dvojic, a to pro kategorie muži, ženy a mix.

Pořadatelé letos na dvou delších tratích zapracovali na jejich vedení ještě více mimo asfaltové cesty .

„Žďárské vrchy jsou mou srdcovou záležitostí. Ačkoliv se jedná o jedno z nejkrásnějších míst naší země, cíleně sem zavítá jen málokdo“, říká ředitel závodu Jakub Jaroš a dodává: „Saar Challenge nabízí tři trasy, které se od sebe liší svou délkou a obtížností. Nejdelší a nejextrémnější je dlouhá 64 kilometrů. Závodník při ní nastoupá více než 1 350 výškových metrů a pokoří nejvyšší místa Žďárských vrchů. Samozřejmě i ten nejvyšší – pověstných Devět Skal.“ Tam se podívají i maratonci.

„Ideou závodu je zprostředkovat běžcům čistý sportovní zážitek a navrátit je k samé podstatě běhu. Naším cílem není masová akce, jde nám o to, aby závodník pocítil souznění sebe sama s okolní přírodou, proto jsme omezili počet startujících na 200“, dodává ředitel závodu Jakub Jaroš. A dodává: "Dále čekejte krásnou trať, dobré občerstvovačky, kvalitní systém kontrol, pěkné zázemí a rozřazení do věkových kategorií tak, abyste se soupeři mohli adekvátně poměřit. “

Vloni startovalo na všech tratích více jak 150 běžců. Nejdelší trasy se loňského roku zúčastnil a dle očekávání ji i vyhrál náš přední ultra maratonec Štěpán Dvořák, který přislíbil svou účast i pro tento rok. Trasu o délce 64 km zdolal za 5:41.

Oba závody, Hlinecký půlmaraton i Saar Challenge, mají i online registraci dopředu za výhodnější startovné. Saar Challenge do 1. září navíc s dárkem v podobě funkčních běžeckých ponožek s logem závodu.

U obou závodů je možné je přihlásit se i v den konání závodu. Více na stránkách závodů, kde se dozvíte další podrobné informace, včetně propozic, map a pravidel.