Jaromír Hradecký ze Skutče, vedoucí muž Velké ceny východních Čech v bězích, vyhrál 38. ročník Hlineckého půlmaratonu, kam byl tento závod zařazen. Stejně jako vloni pořadatelé odstartovali s půlkou i lidový běh po trati půlmaratonu na osm kilometrů, který se velmi chytl.

„Vítězství si velmi cením, i když bylo celkem bezproblémové. Úvodní tři kilometry jsem si zazávodil s nejlepšími kluky z osmičky a pak až do cíle nekonečné sólo. Nedávno jsem zažil sérii čtvrtých míst na závodech a toto je po závodě pocitově jiný level,“ řekl v cíli rozzářený vítěz (na foto), který dosáhl času 1:22:22 hodiny.

Druhý proběhl cílem Radek Toman z Kornic za 1:27:50 a třetí sedmnáctiletý Jiří Brychta z Nového Města na Moravě za 1.33:30.

Závod se původně běhal jako pětadvacítka, letech 1996 – 2000 to byl půlmaraton, ovšem s jiným úvodem a závěrem než nyní, prostředek byl totožný. Pak se pořadatelé zase vrátili k husté pětadvacítce. A předloni zase k půlce, jejíž součet stoupání je přes tři sta metrů.

Po startu čekal vytrvalce nejdelší, tří kilometrový krosový, výběh s převýšením přes sto metrů, nad obec Studnice, pak sešup dolů do obce a poté po celkem příjemné silnici k občerstvovačce na osmém kilometru. Mezi osmým a třináctým kilometrem, před ním kilometrové ostré stoupání s převýšením padesát metrů, se běží v houpavém profilu po asfaltu lesem, takže pohoda a další občerstvovačka. Zbytek trati k občerstvovačce na devatenáctém kilometru spíše klesá a vede přes národopisnou obec Vortová do Hamrů. Změna je na novém půlmaratonu v závěru. Kilometr do kopce terénem po modré turistické, zase kilometřík a něco a přes padesát výškových, a následuje napojení na trať co se běžela po startu, takže šusem do cíle jen 1,5 kilometru.

Traťák drží první vítěz na této trati Jiří Brychta z Nového Města na Moravě časem 1:19:31 hodiny. Letos na kole doprovázel svého syna.

Celkově sedmý byl nejlepší čtyřicátník z pořádajícího MK Hlinsko Petr Leszkow za 1:40:06, který o dvacet sekund porazil oddílové kolegu Petra Seiberta. Pouhých šest sekund na něj ztrácel srdcem velký závodník a bronzový Martin Sláma z Malšovy Lhoty u Hradec Králové.

Padesátníky vyhrál celkově desátý Miroslav Žák z vysočinských Stříbrných hor za 1:41:16 před domácím Petrem Wasserbaurem – 1:44:03. Štěstí se usmálo na vytrvalce Hvězdy Pardubice Josefa Krátkého, který uzavíral startovní pole, ale v početně slabě obsazené kategorii byl v čase pod 2:37 třetí.

Další příběh zaznamenal nejen vítěz šedesátníků Vladimír Bříza z KRB Chrudim za 1:41:52. Tři kilometry před cílem v Hamrech byly stejně jako vloni závody koní. Jejich pořadatelé vjezd na závodiště označili šipkou se stejnou barvou jako byl půlmaraton. „Zaběhl jsem si alespoň kilometr, až na dostihové louce jsem zjistil, že běžím špatně,“ řekl Bříza, který šedesátky vyhrál i vloni. Druhý Radek Brožek rovněž z KRB a třetí Josef Leszkow z MK Hlinsko.

Tradičně nejstarším účastníkem byl Standa Doležal (79 let) z Bezděkova u Přelouče. Tentokrát s ním přijel změřit síly nováček v kategorii nad 75 ve Velké ceně Matěj Jelínek z Černilova. Chyběl však Milan Vorel ze Slatiňan: „Vloni jsem poznal, že tento závod svoji délkou a profilem je nad mé síly, navíc tradičně bývá velmi teplé počasí, a proto neběžím.“

Standa sice vyhrál za 2:11:36, Matěj ztrácel necelých devět minut, ale tím začalo jeho storry. Zabouchl si dveře svého auta a klíče i mobil s kontaktem na rodinu byly uvnitř. I když využil asistence všech složek IZS, auto po dobrém nepovolilo. Takže Standa se vydal pro náhradní domů.

Letos chyběla loňská vítězka a traťová rekordmanka Lenka Dušková z Iscarexu – 1:35:40, která v sobotu vyhrála běh do vrchu na Bukovou horu.

Velký návrat znamenal Hlinecký půlmaraton na závodní tratě pro domácí Janu Klineckou. Jana, která vyhrála před lety pětadvacítku, limitovaná zdravotními problémy nakonec zopakovala loňský výkon, tehdy byla třetí, a zvítězila za 1:45:49, celkově šestnáctá. Druhá žena, rovněž z kategorie 35 – 44 let, Romana Procházková ze Studnice zapsala 1:52:45. Třetí Pavlína Uchytilová ze Srní dala 2:02:29.

V ženách nad 45 let byla nejlepší Romana Pavelcová ze Žamberka za 1:54:44. Druhá Zdeňka Jonášová z Hradce Králové běžela pod 2:08.

Potěšitelný pohled byl na kategorii do 35 let, která se hemžila neokoukanými tvářemi na delších tratích. Vyhrála opět domácí Martina Lédlová za 1:51:34 před Barborou Šimonovou ze Sněžného – 1:55:26 a Martinou Chaloupkovou z Pusté Kamenice 2:01:35.

I když se pátá Veronika Peterková ze Svitav opět zlepšila (2:10), loňské třetí místo nezopakovala, ale přesto byla spokojená : „Vloni i předloni se mi závod velmi líbil, a proto jsem se rozhodla opět startovat. Musím pořadatele pochválit. Perfektně označená trať s kvalitními občerstvovačkami. V cíli pivo a klobása a navíc jsem ještě vyhrála v tombole,“ uvedla po závodě spokojená závodnice.

Osmička měla úvodní tři kilometry totožné s půlkou, ale ve Studnici pokračovala seběhem k občerstvovačce na 19 kilometr půlky a pak opět po totožné trati půlmaratonu do cíle.

Předloňská vítězka půlky, vloni druhá, Anna Krátká z Hvězdy Pardubice, tehdy 1:39:45, také není dlouhodobě zdravotně OK. „Běhám závody maximálně do délky deseti kilometrů, a proto jsem se rozhodla pro osmičku,“ vysvětlila svoji účast na krátké trati. Celkově byla na osmičce čtvrtá a první ženou za 38:48, vloni Tereza Trávníčková dala 36:52. Druhá byla o generaci mladší Radka Myšková za 39:12.

Vloni byl David Bílek z Vrbice na osmičce druhý. Letos se o čtyři minuty zlepšil, vyhrál v novém traťáku 30:27, druhý Václav Hromek ztrácel jen šest sekund.