Jak se nejlépe připravit na úspěch v běžeckém závodu? Přece zúčastnit se o den dříve jiného měření sil! Na tento ne zcela tradiční model přistoupili Jitka Fojtková a Tomáš Blaha, vítězové druhého ročníku Podlesácké desítky, krásného závodu se startem a cílem v Hospůdce v Podlesí na kraji Grygova na Olomoucku.

Podlesácká desítka s doprovodnou pětkou a běhy pro děti je poměrně mladým mítinkem, letos se konal její teprve druhý ročník. Přesto má ambice stát se oblíbeným a zavedeným závodem v kalendáři nejen středomoravských milovníků běžeckých podniků. Perfektní organizace, skvělé zázemí s voňavými řízky a výborným pivem a k tomu zajímavá, napůl krosová trať vedoucí částečně po asfaltových a zčásti po lesních cestách mezi Grygovem a Majetínem, to vše podpořené bojem o body do Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje.

Když už se někteří borci chystali na lítý souboj o prvenství, zaskřípěly v prostoru prezentace brzdy a jako o den dříve v nedalekých Bohuňovicích se na startu objevil Tomáš Blaha, elitní přerovský čtyřicátník ze stáje AK Kroměříž. A také opět zvítězil, v čase 37:54, tentokrát před druhým Alešem Jelínkem (Brno, 39:55, vítěz kategorie C!) a třetím Stanislavem Krajčou (TJ Liga stovkařů Olomouc, 39:59), jenž pro změnu v sobotu úspěšně závodil v Blansku na tamním půlmaratonu.

„Rozběhl jsem to na tempo 3:30 na kilometr, které jsem ze začátku také držel, ale v lese jsem na jednom místě chvíli ztratil cestu, tak jsem raději počkal na druhého běžce za sebou,“ popsal svou pouť za druhým víkendovým triumfem Tomáš Blaha.

Čerstvý padesátník Aleš Jelínek byl tak trochu překvapením závodu. „Zkusil jsem se držet co nejdéle za vítězem, pak už to moc nešlo,“ potvrdil v cíli, že na věku při vytrvalostních bězích rozhodně nezáleží.

To třetí Standa Krajča měl za sebou druhé místo ze sobotního startu na oblíbeném blanenském půlmaratonu. „A bylo to ve svalech znát! Proto jsem moc spokojený s dnešním výsledkem i výkonem,“ smál se vytáhlý běžec z Králové na Uničovsku.

Také mezi ženami měla trochu paradoxně nejvíce sil, tak, která jich hodně vydala o den dříve. Jitka Fojtková z Ligy stovkařů Olomouc vyhrála v čase 47:24 před druhou Olgou Čechmánkovou (52:32) a třetí Hanou Zaorálkovou (53:09). „Jela jsem v sobotu v Leštině kolem padesáti kilometrů na cyklomaratonu. Stálo to dost sil, takže nemůžu říct, že bych se dnes úplně flákala. Ale běželo se hezky,“ vyznala se Fojtková. Tak za rok v Podlesí na viděnou!

Výsledky

Foto 36× – Liga100 Olomouc