Jan Kohut z Blanska stejně jako vloni vyhrál silniční Malý svratecký maraton na 32 km. Vzhledem k tomu, že byl nejlepší i v jarním Běhu Bystřickem okolo Vírské přehrady na 28 kilometrů stal se i vítězem zdejšího běžeckého poháru. Druhé místo na jaře i v malém maratonu vybojoval brněnský Daniel Orálek.

Šedesátý čtvrtý ročník Malého svrateckého maratonu proběhl v porovnání s loňskem v teplejším počasí, nejlepší muži dali o několik minut horší časy. Vítěz i druhý šli vloni pod dvě hodiny – letos 2:02:34, druhý Dan ztrácel přes dvě minuty. Třetí proběhl cílem Juraj Plekanec za 2:07:40. Čtvrtý byl nejlepší padesátník závodu Jaroslav Chramosta za 2:14.08. Traťák z roku 2014 časem 1:45:02 drží Jirka Homoláč.

Malý svratecký maratón založil RNDr. František Vojta (1902–1973), lektor a asistent na brněnských vysokých školách, atlet, zakladatel vysokoškolského sportu v Brně. Do Víru se dostal v roce 1954 jako dělník na stavbě přehrady a jeho láska ke sportu vyústila v uspořádání Malého svrateckého maratonu.

Závod se běží za silničního provozu z vysočinského Víru do jihomoravských Nedvědice, kde je obrátka. Po stejné silnici pak zpět do Víru. Trať měří 32 km. Převážný povrch trati je asfalt, pouze přes Vír dlažební kostky. Do Nedvědice trať klesá po proudu řeky Svratky, převýšení na 16 kilometrech je přibližně 50 m a do cesty se postaví jediný vyšší kopec na třináctém, a pak při cestě zpět na osmnáctém kilometru, v Ujčově.

Vítězka jarního závodu Iva Martincová, která opakovaně vyhrála v minulých letech i malý maraton, letos asi nebyla úplně spokojená. Vloni závod v půlce zabalila a nyní dokončila asi v nejhorším osobním výkonu a na šestém místě v ženách – 2:50:24, což však stačilo k prvenství v ženách nad 45 let. Ženský traťák je z roku 1986 a drží ho Hana Horáková – 2:04:12.

Absoltuní vítězkou se stala Tereza Ďurdiaková (na foto) z Brna, celkově šestá za 2:16:30. „Přežila jsem, 32 kilometrů je doma, zlepšení osobáku o minutu, teplota 34 stupňů, podmínky byly těžké,“ uvedla vítězka a dodala: „Jako test se závod povedl a jelikož byl hodně z plného tréninku, tak o to větší radost mi udělal. Přátelská atmosféra byla v průběhu celého závodu.“ Druhá doběhla stejně jako vloni Mirka Pešáková z Tetčic za 2:26:01, která byla druhá i na jaře a znamenalo to pro ni prvenství v poháru.

Nejstarším účastníkem byl sedmdesátišesti letý Brňák Josef Holý. Letošní absolvent MiniMumu tentokrát uzavírá výsledkovou listinu, jelikož nedorazil jeho obvyklý soupeř z východních Čech, kterému to dává. Pepa letos zapsal o pár minut horší čas než vloni – 4:11:22.