Po prvním kilometru všichni na stadionu kroutili hlavou. Dvojice Jiří Čípa a Lukáš Soural totiž dráhovou pětku rozběhla v pekelném tempu 2:50 na kilometr a i když rychlost postupně klesala, byl z toho výborný čas. Čípa proťal cíl osmnáctého dílu brněnského poháru Triexpert Cup v čase 15:19 a připsal si letos už jedenáctý triumf.

„O pokoření patnáctiminutové hranice jsem nepřemýšlel, ale zpočátku mě Lukáš vyhecoval, běželi jsme dost rychle,“ usmál se Čípa, jenž zaznamenal výborným výkonem rekord poháru.

Soural bojoval a Čípy se držel zhruba do poloviny, jenže pak nestačil a zbytek závodu ho dost bolel. Za vítězem zaostal sice o 27 vteřin, ale i tak si Soural zaběhl osobní rekord.

„Jirka to hrozně napálil. Dal jsem si za cíl držet se ho co nejdéle, ale chtělo to vydržet ještě déle. Bohužel to však nešlo,“ utrousil druhý muž v cíli.

Třetí místo si i díky vystupňovanému tempu a mohutnému finiši zajistil Vlastimil Lysák. Na bronzovou příčku však dlouho útočil nakonec čtvrtý, šestnáctiletý mladík Jan Švejnoha, který absolvoval svou premiéru v Triexpert Cupu.

„Hraju fotbal a do toho stále víc běhám. Vzal si mě na starost Jirka Homoláč, se kterým se znám,“ prozradil vytáhlý mladík, který se na dráze specializuje na trochu kratší distance, ale v plánu má třeba i účast na mistrovství republiky v krosu.

I v ženské kategorii byl k vidění velmi hodnotný výkon. Postarala se o něj bývalá triatlonistka a nyní už běžkyně brněnského Olympu Tereza Ďurdiaková. Na modrém mondu stadionu Pod Palackého vrchem zaběhla třetí žena českého šampionátu v maratonu čas 18:01, čímž obsadil celkové vynikající 19. místo a v letošním seriálu urvala třetí vítězství ze čtyř startů.

„Byla jsem docela unavená. Mám za sebou dlouhý sobotní závod a ráno před Triexpertem jsem šla tempovou dvacítku,“ usmála se Ďurdiaková. Druhá doběhla o tři čtvrtě minuty zpět Tereza Jagošová a třetí Dagmar Kynčlová. „Neběželo se mi moc dobře. Nějak divně jsem to rozběhla. V tom zmatku jsem vůbec nevěděla, jak rychle běžím. Asi příště zapřáhnu Jirku jako vodiče,“ vtipkovala přítelkyně aktuálně nejlepšího českého vytrvalce Homoláče.

Na Triexpert Cupu se po dlouhé době opět zjevila domácí ultramaratonská ikona Daniel Orálek. Dlouho patřil k nedílným součástem poháru, letos si však od závodění v populárním seriálu dává pauzu.

„Na Triexpert Cupu jsem závodil snad čtrnáct sezon v kuse. Letos se mi nehodí do tréninkového plánu, i když o dráhové pětce jsem chvíli přemýšlel. V sobotu se však účastním stovky, takže jsem raději vynechal a došel se jen podívat. Nedaleko Palačáku totiž pracuju,“ ozřejmil sympatický sportovec.

Velmi se povedla i historická premiéra dětského běhu. Do klání se přihlásilo několik desítek mladých běžců, kteří s velkou vervou napodobovali rodiče a v cíli si každý došel pro pěknou medaili.

„Počítali jsme, že dorazí tak dvacet, třicet děcek z řad našich skalních účastníků. Nakonec jsme měli asi sedmdesát předběžných přihlášek, což nás dost překvapilo. Povedlo se to a určitě v tom budeme pokračovat,“ líčil Jan Huppert z týmu Triexpertu. Příští středu 6. září pokračuje Triexpert Cup jedenáctikilo­metrovou porcí v Mariánském údolí v Líšni.

Výsledky