Pro mnoho závodníků byla sobotní mistrovská etapa 3in1 zlatým hřebem tohoto klání. V náročném, více než dvacetistupňovém mrazu, se v první části opět vyznamenal Tomáš Lichý. Na téměř ideální, turisty ušlapané „dálnici“, se startem od železničního přejezdu na Ostravici, nedal nikomu šanci a na své konto si připsal letošní už třetí triumf.

Druhá příčka patří, v minulé etapě absentujícímu spolufavoritu na celkové vítězství, Tomáši Čerovi ze SAK Karviná a důležité body za třetí místo získal Ladislav Sventek z týmu Inov-8run.sk.

Pátá příčka vynesla v celkovém bodování na stříbrnou pozici Vladana Šindelka, kterému kryje záda jeho bratr a týmový kolega Pavel.

3in1 zdoláním vrcholu nekončí

Závodníci poté, co doběhnou na vrchol Lysé hory, dále pokračují seběhem severní sjezdovky proti směru tradiční trati k Hotelu Petr Bezruč, kde je čeká oblíbený a některými zatracovanéhý hang. Od hotelu se pak přes parkoviště dostanou ke Korýtku a od něj kolem Veličků opět vzhůru na vrchol.

Letošní 3in1 byla včera vyjímečná díky extremnímu počasí. Teplota dvaceti stupňů pod bodem mrazu většinu účastníků asi nepřekvapila, ale závodníky čekala dvě náročná místa na trati.

Působením velmi silného mrazivého větru se zde velmi chladné ovzduší stávalo ještě nesnesitelnějším a zároveň se tady držel hluboký, zmrzlý a sypký sníh, ve kterém běh připomínal více chůzi pískem.

A tak nakonec doznala přestartovní listina vloženého závodu četných změn a spousta těch, kteří k prvnímu vrcholu zamířili s ambicemi poprat se i s druhou částí, od toho upustila.

Vítězství pro Sventka

Vítězem etapy 3in1 se nakonec stal Ladislav Sventek před jediným zástupcem X-Cober, účastníkem LH24, Stanislavem Najvertem a třetím Petrem Hudečkem z (mo)mentálních opavských dup.

Čtvrtým, komu se podařilo 17 km dlouhý okruh s celkovým převýšením 1770m zvládnout pod dvě hodiny, byl Vít Otevřel z Jump sport Moira.

Účastníků LH24 bylo na startu 13.etapy více, náročné podmínky nakonec kromě stříbrného Stanislava Najverta neodradily ještě běžce z VZS Ostrava Jaromíra Wojtylu a Honzu Stoszka, který již třetí sezónu drží účast bez absence na tomto závodě.

Oproti loňskému roku byla účast na 3in1 poloviční, letos to bylo jen 43 závodníků. Všichni účastníci tuto těžkou etapu zvládli včetně jediné ženy Zuzany Chovanečkové.

Výsledky

Fotogalerie Pepa Teamu

Fotogalerie X-Trail Orlová

Fotogalerie SK Zafar Frenštát p. R.

Autor příspěvku Radim Lipták je členem frýdeckomísteckého běžeckého oddílu PEPA TEAM, který jen tak mimochodem miluje hory :-)

Týmy, které informují na svých klubových stránkách o dění v LYSACUPU:

Pepa Team 3SA Racing Team BK SAK Karviná
Inov-8run.sk CK Frenštát p. R. Racing Olešná
SK Valašské království VZS Ostrava X-TRAIL