Pořádný šok zažili nejlepší čeští závodníci třetího ročníku Lovochemie Agrofert Runu v Lovosicích. Necelou hoďku před startem se totiž začali v místě konání rozcvičovat tři afričtí běžci, dva muži a jedna žena, takže bylo jasné kam půjdou ocenění pro nejlepší.

Závod v Lovosicích se po dvou tropických letos uskutečnil za běžecky příjemného počasí. Teplota OK, občas to sice vypadalo na déšť, ale nesprchlo, na trati místy kaluže, krosové úseky měkčí. Tradičně dvouokruhová rovinatá trať se smíšeným povrchem vedoucí v polovině okruhu areálem lovosické chemičky. Asi již tradičně bylo ke konci okruhu pár kosmetických změn, které se však běžcům líbily, ubylo zatáček. První třetina trati vedla po břehu řeky Labe. Centrum závodu bylo v místním lesoparku Osmička a program byl připraven na celý den. Takže opět proběhly závody dětí i rodinný běh, bylo možné navštívit areál Lovochemie a program s vyhlašováním výsledků vyvrcholil losováním tomboly..

Dvojice afrických vytrvalců si běžela vlastní závod a desítku dala za 30:17 a 30:47. O třetí místo si to rozdali nejlepší čtyřicátník závodu Jirka Miler z Mladé Boleslavi s pravidelným bedničkářem lovosického běhu, nejlépe byl celkově druhý před dvěma lety, Pavlem Hrdinou z Jablonného nad Orlicí. V cíli byl dříve Jirka (33:06), Pavel zaběhl svůj lovosický standart – 33:26, vloni 33:19. „Mám pár kilo navíc a je to znát. Spíše jsem čekal, že mě Jirka udělá v koncovce, ale utekl mi už v polovině druhého kola.“

Podobně dopadla soutěž žen a celkově na desátém místě byla africká vytrvalkyně za 36:36. Srandovní bylo, že když byla vyhlašovaná kategorie do 39 let vítězka byla označena moderátorem jako druhá žena, šlo se od třetího místa, tak nehnula ani brvou a stoupla si na první pozici. Nakonec se vše během pár okamžiků vyjasnilo.

Ke svému ohlášenému třetímu místu měla totiž hned výhrady ve skutečnosti druhá Kateřina Kratochvílová, ale ukázněně si stoupla tam kam jí bylo určeno.

Kateřina startující za Počerady, ale žijící u Prahy, před třemi roky jako Kriegelová byla českou šampionkou v maratonu, se zřejmě k závodění úspěšně vrací po absolvování mateřských povinností. Na závodě ji doprovázeli dva malí kluci a manžel. Celkově v konkurenci téměř tří stovek vytrvalců byla Katka za 37:42 čtrnáctá. Před týdnem absolvovala závod, kde ji dokázala porazit jen Iva Sekyrová.

Dvojnásobná lovosická vítězka Martina Vévodová přijela s opět se svým partnerem Pavlem Hrdinou (oba závodí za moravský AK Perná). Vloni dala 39:17 a před týdnem běžela v tropickém počasí pod 1:30 půlmaraton a byla poražena pouze Péťou Kamínkovou. Martina doběhla i v celkovém pořadí za Katkou Kratochvílovou v čase 38:29. „Třetí vítězství by mě samozřejmě udělalo radost. Navíc, když jsem se dost zlepšila, ale holt se to letos nepodařilo,“ řekla po závodě běžecká sympaťačka.

V Agrofert runu se vyhlašuje deset nej mužů i žen. Lovosický závod byl netradiční v tom, že do elitní desítky nepronikla žádná veteránka.

Nejlepší čtyřicátnice Jana Fílová byla celkově jedenáctá za 43:52. V ženách za ní doběhla od září ředitelka jedné ze dvou základních škol v Bučovicích u Brna Mirka Hanáková. Ta zde dokázala vyhrát po třetí za sebou, letos navíc dosáhla o minutu lepšího času než před rokem – 44:17 a celkově padesáté sedmé místo. „Zase jsem si to hrozně užila. Příjemná cesta vlakem, setkání s pohodovými soupeřkami. V posledním závodě v Přerově určitě budu závodit. Musím však furt myslet na syny, kteří jsou na trati B7, ani si jim netroufnu zavolat, protože tuším, že si při své premiéře šáhnou na dno svých sil.“ Dopadlo to asi dobře, protože ve výsledkách B7 jsem našel, že „Ortodoxní bučováci“, Hanák Petr a Hanák Marek, dokončili trasu long za 23:12 hodiny.

K lovosickému závodu každý veselí manželé Vodvárkovi ze Semil. Eliška ač je to šedesátnice byla opět na bedně nad 50 let, druhá za 55:02, a její manžel Petr, letos sedmdesátník byl v kategorii nad 60 let sedmý za 56:48 a vyhrál hlavní cenu v tombole.

Seriál Agrofert Run 2017 pokračuje v sobotu 9. září v areálu firmy Precheza v Přerově.