K jedněm z nejtradičnějších závodů na střední Moravě patří běh S kopečka do kopečka (pozor, nejedná se o chybu, ale o gramatickou hříčku). Letos se konal už jeho 41. ročník a jak název mítinku už trošičku napovídá, odehrává se na Svatém Kopečku. Ve velmi slušné konkurenci si vítězství připsali papíroví favorité – Tomáš Blaha a Jana Matějíková.

Pořadatelství závodu Z kopečka do kopečka se před několika lety ujali borci spjatí především s orientačním během a čtyřkolová trasa situovaná do lesa přímo naproti olomoucké zoologické zahrady musí být zcela podle jejich naturelu. Jedná se o klasický kros s podkladem plným kořenů, bláta a kamení. Navíc na pouhých sedmi kilometrech (a pár stovkách metrů navíc) je natěsnáno tolik krátkých, ale vydatných výběhů a seběhů v rychlém sledu za sebou, že v kombinaci s řadou ostrých zatáček dělají z tohoto závodu započítávaného do Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje navýsost technickou záležitost.

Mezi muži se hned od začátku vydal dopředu suverén letošní sezony na středomoravských tratích a přitom věkem již veterán Tomáš Blaha (AK Asics Kroměříž), který zvítězil prakticky způsobem start cíl v čase 27:47. Druhý skončil orientační běžec Ondřej Doležel (SKI-OB Šternberk, 28:08) a třetí výborný vrchař (Pavel Dvořák, 28:27), oba zástupci mladší běžecké generace.

„Běželo se mi výborně, dá se říct uvolněně. Cítil jsem zkrátka, že mám nabito. Byl to tak trochu tréninkový běh, takový fartlek, hned od startu jsem byl v čele,“ usmíval se v cíli Tomáš Blaha. Za tréninkový svůj výkon označil i Ondřej Doležel: „Postupně jsem zrychloval a řekl bych, že v závěru jsem Tomáše trošku i stahoval. Ale na vítězství už to nestačilo,“ dodal.

Slušnou formu z posledních týdnů potvrdila také nedávná vítězka Jesenického maratonu Jana Matějíková (Liga stovkařů Olomouc), která má terén a technické tratě prostě ráda. „Běhá se mi tu vždycky dobře. Dnes jsem sice vzhledem ke konkurenci musela rozběhnout první kolo dost rychle, takže jsem to ve druhé půlce celkem cítila, ale i tak to bylo výborné,“ okomentovala Jana svou cestu za vítězným časem 34:08.

O druhé místo svedly tuhou bitvu její oddílová kolegyně Jitka Fojtková s Karolínou Bořánkovou z OK Kamenice. Úspěšnější byla nakonec přece jen zkušenější Jitka (34:48), která doběhla o tři vteřiny před svou soupeřkou. „Musela jsem fakt hodně máknout, ale nakonec jsem byla o něco rychlejší. Dalo mi to ale zabrat,“ culila se Fojtková. Teprve dvaadvacetiletá Bořánková sice druhou příčku nezískala, náladu jí to však nezkazilo. „Bylo to super,“ houkla zvesela při odjezdu domů.

Zatímco řada běžců se na rozdíl od ní na Svatém Kopečku ještě nějakou chvíli zdržela. U Petry Kamínkové bylo sice pro dovolenou zavřeno, ale i další hospůdky tam mají parádní…

Výsledky

Foto 52× – Liga100 Olomouc