Dáváte přednost originálům a plagiátory pohrdáte? Anebo se jenom chcete parádně proběhnout? Oba požadavky splní příští neděli 17.9. Kilpi Trail Running Cup na Ještědu, podruhé i s tratí horského půlmaratonu.

Ještědský trail vytyčil současný pořadatelský tým již před šesti lety na podstatně kratší vzdálenosti 11 km. Nejrychleji tehdy vylétl k nebi Dušan Kožíšek, dvojnásobný medailista z mistrovství světa v běhu na lyžích ve sprintu dvojic.

Na vrcholu na ochozu Hubáčkova hotelu, ověnčeného architektonickými cenami, ve výšce 1 012 metrů se další rok kroužilo okolo poháru českých fotbalových mistrů aktuálně v držení zdejšího Slovanu… Pak zdejší profily na dva roky osiřely, ale po návratu byly protaženy nejprve na 16 a loni dokonce na celých 22 km. Na Ještědský půlmaraton!

Ten se i díky typickému počasí s hustou lepivou mlhou jako z filmu Grandhotel stal jedním z nejpůsobivějších dílů seriálu. Od parkoviště v Horním Hanychově běžci vyrazili strmě vzhůru do sjezdovky, pak dolů k bubnu skokanského můstku a odtud znovu nahoru na Ještěd. Z horní silniční točny se spadlo podél Vířivých kamenů na západní stranu do Světlé, odtud pod lanovkou Na Pláně opět k oblakům. A tady pak po hřebeni nad Hlubokou a zpět, než se definitivně spadne dolů do cíle.

Minimum přeběhů po asfaltu, převýšení 1 350 metrů ve třech zásadních stoupácích a jednom kratším na závěr! Limit na zdolání činí čtyři hodiny. „Oproti loňsku nic neměníme,“ potvrzuje Martin Dvořák, ředitel závodu. Můžete se těšit. Kdo nezažil, dvakrát tolik.

„Ještědský hřeben oproti Jizerkám nebo Lidovým sadům není tolik využívaný, ale neprávem. Mnoho lidí ani odtud z města je moc nezná, ale ty trasy jsou opravdu krásný, stojí za to. A není tam špatného počasí,“ říká Zuzana Kocumová, bývalá juniorská mistryně světa v běhu na lyžích, liberecká zastupitelka, kterou od startu bohužel odlákal termín mistrovství Evropy ve Spartan Race v Andoře. „Máme nabitý kalendář, v tomhle případě mě to docela mrzí.“

Na startovní listině se ale už teď skví jméno Anny Strakové, elitní české skyrunnerky, bývalé triatlonistky, anebo „local hero“ Martina Rexy, loni a předloni tu vybrala prémie beskydská kumpačka Tomáš Lichý (1:36:41), Jan Zemaník, Vít Otevřel, komplet na stupních vítězů a druhá Jana Galaczová. Mezi ženami vyhrála ve svém prvním půlmaratonu v životě čerstvá matka Lada Štalzerová (2:11:48). Ukázalo se plno zajímavých tváří, třeba Lukáš Rakoncaj, syn legendárního horolezce.

Vezměte celou rodinku. Kdo si netroufne na půlmaraton, určitě zvládne pohodovou pětku pro všechny. Anebo si na chvilku může odskočit povzbudit běžce nahoru historickou lanovkou.

Poslední dva roky lehce pršelo, což sice běžcům vytvořilo příjemné podmínky, ale diváky nepotěšilo. Do třetice by se to mohlo změnit, co říkáte? Ani s číslem na trati přece na sluníčko nadávat nebudete. Jak vypadá babí léto po liberecku?

Více informací a průběžné žebříčky seriálu najdete na www.ktrc.cz