O kilometr lepší běh slibuje Jedenáctka na Praze 11, další závod Pražského běžeckého poháru, který se koná tuto neděli na okruhu v Centrálním parku na Jižním Městě vedle Komunitního centra Matky Terezy. Skutečně může splnit, co slibuje?

To záleží přece jen a jen na vás, jak si ho užijete. Běží se dva asfaltové a rovinaté okruhy (nebo jeden plus jeden pro členy štafet) víkendem zklidněným sídlištěm. A v hlavě vám přitom může tepat legendární rapík Manželů: „Jo, Jižák, Jižák, město snů, my žijem/běháme tu už spoustu dnů…“ „V okolních lesích běhá spousta lidí. Chtěli jsme, aby i Praha 11 měla svůj běh a přitom oživit Jižák, dát lidem motivaci,“ vzpomíná na předloňský počátek Karel Hájek, ředitel závodu, bývalý havajský Ironman.

Ta jedenáctka mu hraje. Kde jinde můžete běžet takovou vzdálenost? Pod paneláky ve tvaru jedenáctky? Na sídlišti s přibližně 111 tisíci obyvateli? Se startem v 11.11? Děti potom odpoledne na tratích 51, 111, 211, 511 a 1 111 m podle věku?

„Letos přidáváme finanční prémie pro první tři celkem 12 000 Kč a 1 100 Kč za vedoucího na prvním kilometru, pokud pak v cíli skončí do jedenácti procent času za vítězem,“ dodává Hájek.

Díky značce Hyundai se za každý uběhnutý závodní kilometr odešlou peníze na konto SOS dětských vesniček, kam loni odtud přistálo sedmdesát tisíc! V tombole pak můžete vyhrát zapůjčený novinkový vůz Hyundai i30 combi na víkend.

Před rokem zvítězili Antonín Rektor a Svatoslava Kacířová, ve štafetě se ukázala i miska Kateřina Sokolová, před hlavním polem jel vozíčkář Jan Tománek. Rok předtím tu bojoval i olympijský vítěz v desetiboji Roman Šebrle, nyní primácký hlasatel zpráv.

Letos se schyluje k dalšímu dílu souboje rivalů o celkové prvenství v Pražském běžeckém poháru, resp. Rektor versus Filip Peřinka. Mezi ženami se chystá loni jedna z předních žen žebříčku Katarína Třísková i Andrea Frantová, vítězka posledního závodu, kopcovité (skoro)jedenáctky v Úvalech. A co na to triatlonistka Tereza Skuhrová?

Pokud zůstáváte v metropoli, je to nejlepší nedělní volba. Také díky doprovodnému programu se společnou rozcvičkou a faktu, že se v parku koná od 10 do 16 hodin Den v pohybu, kde si můžete vyzkoušet různá sportoviště, zkrátka pohrát si.

Průběžné pořadí Pražského běžeckého poháru 2017 najdete zde: https://www.sportt.cz/…ls/serial/20.

A když jsme u těch jedenáctek: další z podzimních závodů PBP Král Točné mění termín na 11. 11. … zaškrtněte si v kalendáři.