Zajímavé spojení nabídl šestý ročník Chrudimské vinařské desítky. Vedle láhve vína a pěkného trička byla součástí startovního balíčku i vstupenka na chrudimský Vinařský festival, kterou řada z téměř tří stovek startujících v hlavním závodě využila. A jak na něm uvedl hudebník Jožka Šmukař : „Letos je podstatně větší účast než vloni.“

Navíc pořadatelům vyšel tah s posunutím závodu z kraje září na jeho konec. Konečně byl den, který se dal nazvat babím létem.

Bezkonkurenčním vítězem se stal závodník Dukly Praha pocházející z Litomyšlská Jáchym Kovář. Uź během prvního kilometru unikl všem soupeřů.

Závod se uskutečnil tradičně v historickém centru města Chrudim. Po dvou zaváděcích, ale různých okruzích v samotném centru, délka přes dva kilometry, následovaly dva téměř čtyřkilometrové v jeho širším okolí a tedy v řádným stoupáním u chrudimské nemocnice, místo místní nazývají chrudimský taxis, na sto metrech je zde převýšení dvacet metrů. Chrudimské náměstí je v polovině kopce, takže se opakovaně běhalo dolu a nahoru. Desítka dle jedné GPS má součet stoupání tři sta metrů.

„Běžel jsem na pohodu. V sobotu uvažuji ještě o běhu do vrchu, a proto bylo třeba šetřit se silami,“ řekl v cíli vítěz – 33:42.

Druhý byl Jan Buchta z Odrance, běžel i padesátník Pavel Buchta za 43:01, asi tatík, za 37:12 a třetí nejlepší čtyřicátník Míra Vítek za 37:17.

Soutěž žen nabídla velmi vyrovnaný závod. Nedorazila avizovaná Péťa Kamínková a ani vítězka minulých ročníků Taťána Metelková, která dala přednost novému závodu doma.

Takže se čekalo, že vyhraje Marta Fenclová z Pardubic. Ale další spolu favoritka a pravidelná účastnice, vloni třetí, Martina Vévodová z Jablonného nad Orlicí s ní svedla velký souboj a v koncovce byla nakonec lepší. Celkové osmé místo za 39:52. Marta desátá – 39:58.

Třetí byla Olga Krčálová za 41:51. Do vyhlašované absolutní pětky se ještě probojovala čáslavská Péťa Dvořáková – 42:36 a vítězka prvního ročníku Deniska Kozáková z Hradce Králové – 44:31, obě veteránky 35 – 44, tuto kategorii vyhrála Fenclová..

Pořadatelé letos podstatně rozšířili ženské veteránské kategorie, takže novou 45 – 49 let vyhrála Lenka Flašarová před Annou Krátkou a Janou Zavřelovou, 50 – 54 let Zdenka Jonášová a nad 55 let Hana Hellerová, obě z Hradce Králové. Čtvrtá nad 55 let byla nejstarší účastnice běhu Magda Jelínková z Černilová, která v 72 letech zapsala – 1:12:47 a porazila několik mladic.