Závodníci z kategorie nad 45 let se stali absolutními vítězi silniční desítky O pohár Sedloňova v Orlických horách. Desítka to je hustá, součet stoupání je přes tři sta metrů. Letitý traťak závodu, který má za sebou 47. ročníků, z minulé doby drží legendární Ivan Uvizl časem pod třicet minut.

V letošním ročníku běžel na čele vedoucí závodník východočeské Velké ceny, kam byl běh zařazen, Jaromír Hradecký ze Skutče. Poslední kilometr je cca 800 metrů šusem dolů a následuje dvěstěmetrové cílové mírné stoupání. A právě v něm se rozhodovalo. „Celý závod jsem měl tak dvacet až třicet metrů náskok před Vokolkem a Kinclem. Myslel jsem si, že to bude stačit, ale šeredě jsem se zmýlil. Vokolek má neskutečnou koncovku. Mrzí mě, že jsem závod projel v posledních metrech.“

Michal Vokolek z AC Pardubice, za mlada i medailista z mílařského krosového šampionátu, zapsal 35:27. Hradecký, nejlepší mladík, ztrácel tři sekundy. Třetí byl nejlepší z kategorie 35 – 44 let za 35:41 Marek Kincl z Maratonstavu.

V soutěži žen si asi nečekaně zopakoval loňské prvenství závodnice pardubické Hvězdy Anna Krátká ze Svitav. „Letos mám nejhorší sezónu, takže z každého úspěchu mám velkou radost. Měla jsem velké obavy z kamarádky Evy Vejběrové, která mě letos poráží. Dokonce mě na sedmém kilometru téměř měla, ale tentokrát mi vyšla koncovka závodu. “

Od sedmého kilometru je ostrý seběh přerušen jenom krátším výběhem před devítkou. " Anička mi tentokrát v seběhu nedala žádnou šanci, ale i já jsem z dnešním výkonem spokojená," řekla v cíli závodnice CykloPokr Hradec Králové, která vyhrála kategorii 35 . 44 let za 46:23, vítězný ženský čas byl 45:17. Na stupních byl i Honza Vejběra, manžel Evy, třetí v kategorii 45 – 54 let.

Tradičně velký souboj na trati svedli muži nad 75 let, kteří mezi sebou bojují i o prvenství v této kategorii ve Velké ceně. Nováček v této kategorii Matěj Jelínek z Černilova sice Standu Doležalovi z Pardubic (79 let) v třetině cuknul, ale koncovka patřila Doležalovi – 54:30 (čas o tři minuty lepší než vloni), Jelínek 55:44. Po posledních dvou závodech získal Standa na Matěje i několikabodový náskok, ale dokonce soutěže je čeká ještě deset závodů.

Ve zbylých veteránských byli nej – Vladimír Bříza z KRB Chrudim – 44:28 (65 – 74 let) a Hana Hellerová z Hradce Králové 52:24 – nad 55 let.