Nemáte dost závodění po víkendech? Pak si můžete ještě naložit i v týdnu. Už zítra pokračuje Pražský běžecký pohár svoji premiérou v tradiční destinaci, nádherné Šárce. Běh Okolo Džbánu píše už svoji osmadvacátou kapitolu.

I on má svoje unikum, ač je n pro mládež. Běží se namísto školy dopoledne! A účastní se až dvě stovky nadějí. „Dětské závody jsou přeborem Prahy 6 družstev v rámci poháru pražských škol. Ti nejlepší postupují na celopražské finále hned následující týden, odkud vede cesta do celostátního,“ vysvětluje Tomáš Gnad, ředitel závodu a otec zakladatel.

Profesor Fakulty tělesné výchovy a sportu UK a člen jejího lyžařského oddílu měl koncem osmdesátých svůj půvabný večerní běh na Kampě. FTVS, jak známo, sídlila v Tyršově domě na Újezdě. Po listopadu následovalo stěhování fakulty na Sorbonnu a terén tedy změnil i běžecký závod. A časem spojil „dospělou“ i mládežnickou část, nejprve do pozdního odpoledne, teď do celodenního programu, který díky propojení se školami přiláká víc účastníků.

Zázemí závodu i s registrací (pouze na místě!) stojí ve stanech nad parkovištěm u sportovního areálu Aritmy. „Má pršet, máme připraveno víc stanů, aby se bylo případně kam schovat,“ nebojí se šéf závodu. Přijet můžete i metrem na stanici Veleslavín a kousek dojít.

Žáci běhají od 10.30 (mladší a dívky 900 m, starší kluci 1 500 m). „Velcí“ pak od 16.20. Nejprve juniory a ženy čeká menší okruh 3 700 m, muže pak 8 100 m. „Vede celý po asfaltu okolo Džbánu. Vzhledem k možnému pošmournu v pozdních hodinách jsme nechtěli chodit do terénu, aby nehrozila zranění,“ vysvětluje Gnad. Všech sedm kategorií vyhlásí do deseti minut po doběhu posledního závodníka.

Tak doražte.

Kompletní žebříčky Pražského běžecého poháru najdete na www.sportt.cz