Dva se honili a třetí se smál. Netrapme se, že jde o klišé. Takový průběh měl další podnik Pražského běžeckého poháru, Běh okolo Džbánu v režii VSK FTVS Praha. Spokojení ale byli účastníci všichni.

Nejdřív dopoledne, i když pršelo, až bláto stříkalo. Přesto se do Divoké Šárky dostavilo na dvě stovky žáků vyšších tříd základních škol, kteří zde měli své základní kolo.

Odpoledne pak dokonce vysvitlo sluníčko a kdo si zmenežoval denní režim práce, aby stihl start, určitě nelitoval. Ženy a junioři měli před sebou jen kratší svižnou záležitost 3, 75 km, na kterých kralovala Eva Šebrlová, nejen manželka olympijského vítěze v desetiboji, dříve sama zdatná atletka a nyní pravidelná účastnice pražských běžeckých závodů. Těsně druhá skončila mladice Barbora Ciprová z Dukly, třetí pak Katarína Třísková, která honí body do Pražského poháru.

Chlapce a muže čekal 8, 1 km dlouhý okruh okolo celého Džbánu. Sice po asfaltu, ale s kopečky. Hned po startu se spadlo dolů k potoku, tam ztratil veterán Miloš Smrčka. „Bolí mě plotýnky, pak jsem to musel celý závod dotahovat.“

Vepředu zatím upaloval domácí student FTVS, o dvě generace mladší Jáchym Kovář. Už povětšinou z kopce s mírnými hupy a prudkou zatáčkou u přehrady.

Dvojice arcirivalů Pražského poháru se hlídala, jak oba přiznali. Až ve druhé části Antonín Rektor mírně cuknul Filipu Peřinkovi a doběhl čtvrtý. Jeho soupeř Peřinka o necelou půlminutu pátý a Smrčka šestý. Zahraniční záři dodal šlachovitý Vuka Vukovič, cíl zdolal i 77letý Jaroslav Janeček.

Účast tu zdaleka nebyla masová, ale tohle retro probudilo nostalgii. Z pracovních kalhot a košil se převlékalo ve stanu, Karla Mališová doběhla závěrečný blátivý výstup i v šatičkách a na podpatcích. Na startovné stačilo pár kovových mincí. Přes hlavu se natahovala letitá látková čísla s tkaničkami. V lese, voňavém tlejícím podzimním listím, jste na chodníku hledali křídové šipky. A v cíli si pak natočili teplý čaj z várnice. Výsledky jste dostali do mailu a jen fotky museli lovit na facebooku. Nemyslím, že by tady někdo z účastníků cokoliv postrádal…

Pražský běžecký pohár pokračuje 5. 11. na Motolských jamkách, kde to v rámci KTRC bude trošku jinší šrumec.

Žebříčky PBP hledejte na https://www.sportt.cz/…ls/serial/20