Jen několik závodů u nás má delší historii než kolínský Drozdův lesní běh. Letos se na rovinaté trati se smíšeným povrchem uskutečnil 91. ročník. Stejně jako vloni byl nejstarším účastníkem Stanislav Plešinger (79 let) z pořádajícího Sokola Kolín, který zároveň vede i tabulku s počtem účastí. Letos Standa při své 56. účasti zapsal na trati o délce 4,3 kilometru čas 34:28 minuty.

Úvodní kolo a půl je na atletické dráze, následuje asfaltový půl kilometr a vběh do lesa. Ten letos schoval běžce před protivětrem, ale po celonočním dešti zde byla trať měkčí. Koncovka závodu vede po labské cyklostezce a v závěru opět jedno kolečko na atletickém oválu.

Běh založili kamarádi doktora Václava Drozda – biologa, atleta, a jednoho z nejslavnějších běžců středních tratí 20. a 30. let minulého století. Drozda vyhrál i osm jeho ročníků a jeho osobák 12:16 minuty z roku 1934 by v pohodě stačil i letos na prvenství.

Mezi další legendy Drozdova lesního běhu patří jeho letošní startér Stanislav Petr, který vyhrál jedenáctkrát a od roku 1975 drží na rovinaté krosové trati o délce 4, 3 kilometru traťák časem 11:55 minuty. Současnou běhající legendou je Jirka Miler z Mladé Boleslavi. Ten vyhrál desetkrát a jako čtyřicátník byl v minulých dvou ročnících celkově druhý. Letos Jirka opět vyhrál svoji kategorii a absolutně byl třetí – 13:32.

„Nejlepší mladíci závodu mi utekli po druhém kilometru závodu. Měl jsem je furt před sebou, ale už jsem na to neměl je dotáhnout. Holt bylo znát, že jsem závodil i včera,“ řekl v cíli Jirka.

Celkové prvenství vybojoval v koncovce Michal Šmahel z ASK Slavia Praha za 13:20. Pouhé tři sekundy ztrácel druhý Milan Janoušek z pořádajícího Sokola Kolín, který byl nejlepší v Drozdově běhu letech 2013 až 2015. Na čtvrté a páté příčce doběhli další běžci Sokola Kolín Martin Coubal a Roman Pazdera.

V soutěži žen drží traťák z roku 2001 domácí legenda Renáta Hoppová – 14:37. Letos závod ovládla vloni čtvrtá Martina Hampejzová z Vitic za 17:33, před rokem vyhrála ženy 35 – 44 let, letos 45 – 54 let. Hned za ní proběhly cílem další závodnice pořádajícího Sokola Kateřina Doudová – 17:51 a první do 34 let a Iva Kroužilová za 18:02, první 35 a 44 let. Následoval nejlepší šedesátník běhu František Roubík z Čerčan – 18:03 a druhá žena v kategorii 45 – 54 let Anna Krátká z pardubické Hvězdy – 18:09.

Stejně jako vloni byla nejstarší účastnicí a vítězkou nad 55 let Magda Jelínková z Černilova, která dala o pár sekund lepší čas než vloni – 26:29. Uspěl i její manžel Matěj , který byl druhým sedmdesátníkem – 21:53. Stejně jako vloni tuto kategorii vyhrál Miroslav Říha ze Sokola Sadská za 19:32, celkově na 36. místě. Padesátníky vyhrál Petr Kubišta ze Sokola Kolín za 16:14, celkově 14. místo.

Pořadatelsky to opět stoprocentně klapalo. Každý dostal v cíli medaili běhu, po doběhu teplý nápoj a připraveny byly teplé párky. Vyhlašování výsledků, zpracovány bez čipů, proběhlo pár minut po doběhnutí posledního závodníka. Prostě když někdo umí, tak umí!