Nejstarší maraton v Čechách se běhá na okruzích v pražské Stromovce. Tuto sobotu chystá už 54., ročník, nyní jako memoriál legendy českého běhu Iva Domanského. Ale také s novým pořadatelem Markem Blažkem, majitelem firmy Apachi na zpracování výsledků, bývalým chodcem, také běžcem a stále synem Jana Krause.

Proč ses vrhnul na jeho celkovou organizaci?

Dělali jsme na tomto závodě deset let sportovní servis a když vloni pořadatelé hledali svého nástupce, tak jsme se přihlásili jako pokračovatelé.

Co chceš především změnit, přinést běžcům a závodu?

Chceme přinést to, co vidíme na jiných akcích, respektive naopak chceme zvýraznit to, co se děje ve Stromovce mezi širší sportovní společnost. Maraton je dneska svým způsobem ve světě ultravytrvalců střední vzdálenost – běhají se 100km, 100 mílovky – a pro triatlety to je závěr jejich královské disciplíny, takže ten prostor je dnes mnohem větší než když dřív.

S firmou na zpracování výsledků jsi objel stovky závodů, kde jsi byl nejblíž celkové organizaci a čím se inspiruješ? Kolik lidí to podle tebe zvládne udělat?

Organizace závodu je cca patnáct lidí. Inspiraci přímo nevidím, spíš si chceme z těch sta běžeckých akcí, co děláme ročně, vzít z každé něco hezkého.

Uvažoval jsi o mírné úpravě okruhu, případně nabídce půlmaratonu v rámci programu se společným startem?

Ano, cílem je dotáhnout závod do situace, kdy se bude probíhat přes atletický ovál na Olympu, ale to letos ještě nebude. Teď jsem to viděl v Písku na KMMP a to je to, co chci mít i v Praze.

Kolik bude startovné a jaký za to nabídneš servis?

Startovné bylo v první vlně 250 Kč, teď je 400 a na místě 500. Každý dostane číslo, medaili, polívku, párek, čaj, případně vege jídlo. Kvalitní osvěžení a občerstvení během závodu, výsledky na čipy, jak nejlíp umíme, tj. včetně mezičasů, tabuli s počty kol, špičkového moderátora Štepána Škorpila, přesně změřenou trať a především tu možnost běžet maraton ve Stromovce. Tenhle závod je legendární, snad mi rozumíš?

Zaměříš se i na doprovodný program pro cílené i náhodné diváky, doprovod závodníků, děti?

Není naším cílem motat dětské běžecké dostihy pod nohy maratonců, tj. doprovod závodníků má prostor se vyřádit ve Stromovce mimo trať. Tam je atrakcí přírodního charakteru docela dost a snad vyjde počasí, aby mohli svým závodníkům fandit po celý den.

Pro koho to je podle tebe maraton na konci sezony?

Pro kohokoliv, kdo se na to cítí. Za těch deset let jsem viděl na startu lidi, co se připravují na ironmany, českou běžeckou ultra špičku, sběrače maratónů, ale i ostatní sportovce, co si chtějí zkusit maraton jako výzvu. Uvítáme kohokoliv. Od loňska jsme přidali právě i 2× půlmaratón, což je forma zatím miništafety pro dvojice. Půlmaratón běhá v Česku pětkrát víc lidí než maratony, tak tohle je první krok jak lidi z půlmaratonu dostat dál.

Jaká bude spolupráce s Olympem, který má atlety i dokonalé zázemí ve Stromovce?

S pány Linharty mě pojí dlouholetá sportovní spolupráce, myslím, že z obou stran je chuť spolupracovat a do budoucna spolupráci určitě začneme zvětšovat. Cílem je ze závodu postupně udělat i štafetový maraton ve stylu ekidenu a bylo by fajn, kdyby právě Olymp pak se svým týmem stál na startu. Pro příští rok chceme přijít s formou vícečlenných týmů – viz co se povedlo RunCzechu s běžeckou štafetou také ve Stromovce.

Má Praha prostor pro dva maratony za rok, jeden jako velká spektakulární show, druhý spíše skromnější, ale sportovnější? Nebo i víc?

PIM je vlajková loď českého běhu. Rozběhal lidi nejenom v Praze, ale v regionech a především v jiné sociální vrstvě než se běhalo před, dejme tomu, deseti lety. Za to mu musím poděkovat. Na druhou stranu se z toho stala masová zábava, což není úplně příjemné pro lidi, co chtějí při závodě intimnější atmosféru a i levnější startovné. Našim cílem není s PIM soupeřit, ale spíš nabídnout alternativu. V květnu už bývá vedro, v říjnu naopak může babí léto ještě příjemně překvapit. Ivo Domanský vždycky Stromovku chválil, kolik lidí z Česka doběhne pod čtyři hodiny – to si myslím, že jsou přesně naši lidi. Pokud umíš půlmaratón pod dvě hodiny, tak to přijď zkusit.

Nabízí se i spolupráce s Carlem Capalbem, nebo jste každý opravdu úplně jinde a nedělalo by to dobrotu?

Jo, byl bych rád, kdyby se Carlo přišel podívat, postavil se na start a proběhl si aspoň jedno kolečko. Ze své kanceláře na Letné to má kousek. Těším se na něj.