„Myšlenka spojení sportovního a volnočasového veletrhu s charitativním během se mi v hlavě rodila již delší dobu. Na akci dorazila tisícvka lidí, tři sta jich běželo závod, kde se objevili i vozíčkáři, což mě velmi potěšilo. Jsem si jistá, že v příštím roce budeme s Desítkou na desítce pokračovat,“ hodnotí spokojeně Kateřina Peštová, předsedkyně sportovního výboru zastupitelstva městské části Prahy 10 a šéfka projektu Aktivní desítka, jehož byla nedělní akce součástí.

V krátkém čase jste si mohli třeba porovnat rozdíl v nakládání s holí na pozemní hokej a florbal, zašlapat na cyklistickém trenažeru oddílu Kovo z nedalekého Třebešína, poznat základy jógy, pilates, tanců, ale i boxu.

Nejvíc se běhalo a na premiéru nového závodu přišlo tolik zájemců, až málem došla závodní čísla. Na start se postavili postupně děti i vozíčkáři, po nich zdatnější borci na tratích 5 nebo 10 km. Pro některé z nich to byla první závodnická zkušenost. Naopak jiní zvládli víkendový dvojboj se sobotním Během Prknovkou v Uhříněvsi. „Zajímavý a členitý okruh, kousek po asfaltu, kousek po lesoparku,“ ocenili mnozí běžci, kteří zavítali do této malešické lokality poprvé.

Vítězové ukázali velmi solidní tempo, hodně rozmanitou desítku i s kopečky vyhráli Pavel Skřivánek z LIAZu Jablonec za 33:50 a Svatoslava Kacířová z Lokomotivy Trutnov za 41:23. Pětce vládli Dušan Erbs, evropský šampion v canicrossu, za 16:51 a Martina Formánková za 21:45.

Děti zahřál rozcvičkou Dominik Hašek, legendární hokejový gólman zlatých hochů z olympijského Nagana 1998. To stejně zlatý pětibojař David Svoboda (z Londýna 2012) se představil ve švihácké uniformě, v níž zahajuje novou etapu svého života poté, co se před pár týdny rozloučil s kariérou vrcholového sportovce.

Krasobruslař Tomáš Verner přechází na „druhou stranu“ pozvolna. Stále bruslí v show na ledě a nyní otvírá na Praze svoji bruslařskou školu Padok Icerink. Podepisovat kartičky stihnul i Antonín Panenka, ikona fotbalových Bohemians 1905, klubu sídlícího na Praze 10. Ten se ujal i role startéra běhu, i když teď se považuje spíš za chodce (zejména po golfových hřištích).

Výtěžek z běhu putoval na účet nadějného 15letého violoncellisty Matěje, který se musí dlouhá léta léčit na dialýze ve Fakultní nemocnici v Motole. Za hereckou rodinku seriálu Modrý kód mu dar, který chce použít na nákup počítače s bezdrátovou klávesnicí, předala Sabina Laurinová.

Celým dnem nápaditě provázel Josef Melen. A ti, kdož vytrvali i přes silný atak dešťové bouře v pozdním odpoledni, měli šanci slyšet hlas Moniky Bagárové, semifinalistky ČeskoSlovenské superstar, a její sestry Natálie.

Nabídka Aktivní desítky zdaleka nekončí. Každé úterý od 18 hodin, na stejném místě v Malešickém parku, pokračuje pravidelná Běžecká škola Prahy 10. Nejmíň do konce roku