Celkem 140 běžců všech věkových kategorií si v sobotu nenechalo ujít nový krosový závod v areálu golfového hřiště v Ostravici. Ostravický kros pod taktovkou bratří Zemaníků sliboval zajímavou trať v hezkém prostředí Beskyd a díky zkušenostem z mnoha závodů i dobrou organizaci. Několik vydatných ranních kapek svlažilo okolní greeny a malinko postrašilo organizátory, pak už se ale počasí umoudřilo a v Ostravici odstartovala velká premiéra.

Jako první přišly na řadu děti, v kategoriích od benjamínků až po juniory startovalo více než šedesát dětí, na které čekala v cíli sladká odměna. Atmosféra byla od začátku závodu přímo fantastická a to hlavně díky skvělému komentátorovi, kterým nebyl nikdo jiný než Ondra Němec.

Úderem jedenácté hodiny odstartoval pan starosta Ostravice hlavní závod, na který se postavilo bezmála 80 běžců. Závod mužů ovládl Jan Friš z Dukly Praha, náročnou osmikilometrovou trať zvládl v čase 27:39 min.

Půl minuty za ním finišoval Tomáš Navrátil z Kroměříže a po závodě dodal: „Bratři Zemaníkovi tady připravili super závod, který všichni v cíli hodnotili pouze kladně a trať spolu se zázemím a prostředím srovnávali v republikovém a evropském měřítku. Trať těžká a spravedlivá, divácky atraktivní, zázemí luxusní. Škoda jen, že na tu Lysou horu nebylo moc vidět. Vynikající příprava na listopadové MČR v krosu. Rozhodně doporučuji za rok zkusit a do té doby si tam zahrát třeba golf.“

Boj o třetí místo nakonec vyzněl lépe pro Vojtu Podjukla z Hranic, Tomáš Blaha z Kroměříže se musel spokojit s nepopulární bramborou. Malou útěchou pro něj bylo aspoň vítězství v kategorii.

Také závod žen nabídl zajímavé souboje. S šestikilometrovou tratí si nejlépe poradila Eliška Surmová z Vítkovic „Trať byla poměrně náročná, ale samotný závod jsme rozběhly mírně, takže i přes mnoho nástrah naštěstí nepřišla nějaká výraznější krize. Ostravický kros je běh v pěkném prostředí, v kvalitním terénu a se skvělou organizací. Pokud bude možnost, zavítám určitě i příští rok.“

Jako druhá finišovala Jana Olejníčková, čerstvá manželka skvělého běžce Lukáše Olejníčka, který ji na trati také podporoval, po závodě řekla: „Závody v Beskydech jsou pro mne srdcovou záležitostí. Na kros mě nalákal brácha a doopravdy to stálo za to. Loni jsem si proběhla trať krosu v Motole, a Ostravice se mi líbila nesrovnatelně víc. Mám ráda pestrý terén a trať, kde se baví i diváci a můžou nás závodníky neustále podporovat. Doufám, že se tradice podaří udržet.“ Třetí v celkovém pořadí skončila Helena Kovarčíková z Poličné.

Nejstarším účastníkem byl Jaroslav Gaman (82 let), který běžel tradičně se svým pejskem a patří mu velké uznání.

Výsledky

Foto 113× – Lukáš Podolák