Bez pořádného krosu by podzimní běžecká sezona něco postrádala, to je jisté. Ten možná nejhezčí čeká první listopadovou neděli (5. 11.) na druhém nejstarším golfovém hřišti v zemi, v pražském Motole. A je určitě nejtěžší, pět dvoukilometrových okruhů věčně v kopcích.

Také to není jen jednorázová exhibice, ale pevná součást pohárových seriálů. Především tradiční finále českého trailového poháru Kilpi Trail Running Cupu, dále další díl Pražského běžeckého poháru a s bohatým dětským programem i pevný korálek ze šňůrky Pražských běžeckých nadějí. A pokud ještě nikam nepatříte a chcete to jen zkusit, nabízí se (ne)obyčejná pětka pro všechny. Tu dáte i s dětmi…

„Prodloužili jsme trať o jeden okruh na desítku, protože jsme letos sjednocovali vzdálenosti na 10 km ve městech a na půlmaratony v horách a přírodě,“ vysvětluje změnu hlavní distance Martin Dvořák, otec zakladatel a ředitel závodu. Ti nejlepší se tedy mohou těšit na stanovení nového traťového rekordu (na 8 km je drželi Milan Kocourek 25:19 a Eva Vrabcová 28:18).

Loni se tu běželo dvakrát – pravidelný KTRC se přesunul do léta. Pro vítězství a obraz Tomáše Bíma, malíře poezie vyhnané z ateliérů, si přijeli Radek Hübl a Eva Slavíková. Jen v detailech upravený okruh se startem a cílem v dolní části areálu hostil poté na podzim unikátně nabité mistrovství ČR v krosu. Tady vládli stejně na běchovické silnici téhož roku Jiří Homoláč a Simona Vrzalová.

Okruh vybíhá od greenu u ochranné sítě zhruba v polovině motolského svahu. Krátký seběh a prudká pravá, pak mírný utahovák nahoru ke klubovně, kde se přes chodníček na chvíli zanoříte na stezku přilehlého lesíka. Z ní opět vzhůru po travičce, šikmým traverzem ke hřebeni kopce, dolů k lesu a odtud nepříjemně do kopce až k dolním provozním budovám. Zde se vzepne stěna až k cílové rovince. A to, prosím, pětkrát.

Převýšení teď překoná 320 metrů. „Ideální obuv? Tretry nebo orienťácké maratonky s hřeby a hrubým podpatkovým vzorkem, které vás dokáží podržet ve zdejších nejrůznějších terénních profilech,“ radí zkušení matadoři.

Potkávají se tu běžci všech specializací, už se tu ukázali kromě výše zmíněných i třeba další skvělí běžci Jakub Holuša, Róbert Štefko, Robert Krupička, ale i olympijští vítězové pětibojař David Svoboda, lyžařka Kateřina Neumannová nebo veslařka Mirka Knapková.

Na souboj se zajímavými tvářemi v britských kulisách a proteinové cvrččí tyčinky v závodnickém setu se můžete těšit i letos. Doprovod můžete na chvíli poslat do atletické nebo golfové školky, potvrzující zdejší unikátní symbiózu. Přitom na start dojedete i metrem (stanice Motol, odtud autobusy anebo pěšky asi 15 minut).

Podrobnosti najdete na www.ktrc.cz, kde jsou i detaily slavnostního vyhlášení série na festivalu Obzory v Praze 11. listopadu. A stejný pořadatelský tým chystá už potřetí známý únik z předvánočních nákupů Během do oblak na vyhlídku v oblacích na Dolní Moravě 9. prosince s luxusním zázemím hotelu Vista. Přihlášky na www.sportt.cz