Velmi příjemné počasí na tuto roční dobu přivítalo početnou skupinu vytrvalců, kteří si přijeli oběhnout skoro vypuštěnou přehradu Křetínka. Sice trochu foukalo a postupně se také ochladilo, ale přesto bylo v Letovicích moc hezky.

Martin Kučera zakončil sezónu vítězstvím

Na poslední závod sezóny nastoupil Martin Kučera /ElevenRunTeam – 49:06/ s jediným cílem. Vyhrát. A také již od startu převedl, že to myslí vážně. Utekl všem hned po pár metrech a pak až do cíle mu byl soupeřem pouze čas.

Vojtěch Grün / Elite Sport Boskovice – 51:16/ se také vzdálil hodně brzy dalším běžcům a s přehledem si doběhl pro druhé místo. Zato Lukáš Koudelka /AK Drnovice – 52:36/ si vezl za zády až do desátého kilometru Martina Vintrlíka z Křepic /52:53/ než se mu ho podařilo setřást a tím si zajistit třetí místo v pořadí.

Lenka Jančaříková si vítězství pohlídala

U žen přece jen nebyl závod tak jednoznačný jako u mužů. Vpředu sice běžela s nepatrným náskokem Lenka Jančaříková /AAC Brno – 58:19/, ale za ní se v závěsu držela Lenka Kohnová /BehejBrno.com – 58:43/ a Magda Janková /Run a Mum – 58:50/. Lenka Jančaříková si svůj náskok s přehledem udržela až do cíle. Lenka Kohnová sice v kopcích utekla Magdě Jankové, ta ji však v sebězích mocně stahovala, ovšem do cíle to už nestihla.

Běh kolem přehrady Křetínka má tradici

31. ročník běžeckého závodu v Letovicích, který pořád Fan-club „BOP Křetínka,“ již ledacos napovídá o jeho tradici a úspěšnosti.

Samotná trasa v délce 14,1 km vede po silnicích se startem a cílem u zdejší sportovní haly. Vybíhá se přes náměstí směrem na přehradu Křetínka a kolem ní se přes místní vesnice Vranová, Křetín, Lazinov, Svitavice a Meziříčko běžci dostanou velkým okruhem po hodně zajímavé trati zpět do Letovic.

Je nutné přiznat, že se zde za roky pořádání závodu postavila na start řada výborných vytrvalců a vytrvalkyň a současný běžecký boom pak láká k proběhnutí čím dál větší množství lidí, což se projevuje neustálým zvyšováním počtu startujících i v tomto závodě.

Hezká trať a velmi oblíbený závod

Tak v podstatě hodnotili skoro všichni závodníci zdejší závod. Ostatně na něm většinou startovali již po několikáté. Navíc byla trasa výborně značená a pořadatelům všechno vyšlo skvěle.

„Já mám tento závod rád,“ řekl mi už před startem Martin Kučera. „Je to poslední start v sezóně, teď už začnu odpočívat a pak najedu na zimní přípravu.“

„Dnes jsem nemusel běžet moc naplno, již tu mám zaběhnuté o hodně rychlejší časy, ale přece jen už mi bylo trochu zima, tak jsem si jen hlídal svůj náskok a na nic moc netlačil,“ dodal pak po závodě už hodně teple oblečený.

„Nebylo s kým běžet,“ jen pokrčil rameny ke svému výkonu Vojta Grün. „Martin daleko přede mnou, ostatní zase kus za mnou. To pak není ta správná motivace. Ale osobák jsem si tu posunul o minutu.“

„Cítil jsem se dobře, tak jsem si závod táhl podle svého,“ nadšeně komentoval dění na trati Lukáš Koudelka. „Neměl jsem žádnou krizi a postupně jsem asi kolem desátého kilometru dokázal utéct i Martinovi Vintrlíkovi a vcelku v pohodě si pak pohlídat třetí místo až do cíle. A navíc jsem si zlepšil osobák skoro a dvě minuty,“ spokojeně vydechl při pohledu na hodinky.

„Už po startu jsem viděla, že vyhrajeme všechny tři, co jsme držely vpředu, protože jsme každá v jiné věkové kategorii,“ smála se Lenka Jančaříková.

„Tak jsem si jen běžela podle svého a nakonec to stačilo i na vítězství. „Do kopce jsem, vždycky Magdě kousek utekla,“ líčila závod za cílem Lenka Kohnová. „Jenže ona pak natáhla ty své dlouhé nohy a hned byla zase kousek za mnou. Musela jsem bojovat až do cíle.“

„Běžely jsme spolu s Lenkou Kohnovou a hodně nám pomáhal Petr Hrabovský. S ním to šlo výborně,“ popisovala závod Magda Janková. „Jenže pak přišly kopce a znáš to, tam mi uteče každý. Sice jsem se snažila s tím pak dolů do cíle něco udělat, ale už to nešlo dotáhnout. Ale je to stejně jedno, vyhráli jsme všechny tři,“ potvrdila nakonec i Magda slova Lenky Jančaříkové.

A já si myslím, že dnes v Letovicích vyhráli všichni, kdo se proběhli kolem přehrady a pořadatelé letos zaslouží pochvalu, že závod zvládli s dobrou náladou a úsměvem. Tak to má být.