Zatímco tradiční běžecká sezóna se chýlí ke konci, v Beskydech se dnes rozjel již 16. ročník fenomenálního seriálu v běhu do vrchu – Lysacup. Závodí se každý víkend od začátku listopadu do konce února, cílem je kromě úvodního prologu nejvyšší beskydský vrchol Lysá hora a každoročně se na startu potkává kolem tří stovek běžců včetně české elity.

Úvodní prolog na Velký Javorník měřil 7,5 km s pozitivním převýšením téměř 700 metrů. Specialitou této trasy je dvojité vybíhání téměř pěti set prudkých schodů podél skokanských můstků. Právě na nich se většinou závod rozhoduje a nejinak tomu bylo i letos. Někdo je holt přepálí a pak nevyběhne kopec, nebo pošetří síly a pak zabere anebo na schodech roztrhá startovní pole a udělá si klíčový náskok.

Velmi rozvážně rozběhl závod Jirka Pytlík (Jump Sport), který se před startem nechal slyšet, že letošní ročník bude běhat „tak na pohodu“. Takže jestli bude pokračovat v takové pohodě jako na Javorníku, mají se všichni soupeři na co těšit. Pytlík se na první místo dostal ke konci druhých schodů, když předběhl nejdřív Martina Holiše, loňského vítěze, a Tomáše Macečka. Vysoké tempo vydržel jak na běžecké pasáži, tak v závěrečném prudkém stoupání a nikým neohrožen si za potlesku fanoušků užil své premiérové vítězství na Lysacupu s časem 40:45.

„V létě moc nezávodím, ale trénuju pořád. Třeba na kole jsem si udělal svůj nový tréninkový rekord, když jsem zajel na jeden zátah něco přes tři sta kilometrů. Teď na podzim už jsem se ale soustředil na běžecký trénink, v poslední době běžel pár rychlých závodů a dneska se cítil fakt dobře,“ vysvětlil svou parádní formu při výklusu Pytlík.

O druhé místo se bojovalo až do posledních serpentýn mezi dvěma skyrunningovými reprezentanty, a více sil mel loňský celkový vítěz Vít Otevřel (Salomon-run, 41:45), třetí doběhl stejně jako loni Tomáš Maceček (Team LightBIKE, 41:57).

V ženách to byl staronový souboj mezi sestrami Denisou a Ivonou Krejčiříkovou (obě VZS Ostrava). I když se Ivona držela Denisy ještě při výběhu z druhých schodů, v následné běžecké pasáži mírně ztratila, Denisa si vytvořila téměř dvou minutový náskok a zvítězila v novém rekordu trasy za 48:08. Třetím místem se při své premiéře na Lysacupu ukázala Alena Kollegová (Canicross Beskydy, 52:20) a hned si mohla připsat skalp jinak výborné Marie Delingerové.

Týmovou soutěž, do které bodují tři nejlepší běžci, ovládl vyrovnaným výkonem mančaft AVA (4. Horák, 9. Dvořák, 16. Kovář), druhé místo patří i letos silné Vinotéce u Karla (10. Lysák, 13. Zemánek, 18. Flaša) a třetí skončil Jump Sport (1. Pytlík, 30. Hlavatík, 34. ŠKrabánek). Příští týden se startuje v sobotu v 10 hodin na Mazáku a poběží se jedna z nejdelších etap přes Šance.

Výsledky

"Foto 653× – Lukáš Podolák ":https://falcon81.rajce.idnes.cz/…._R._prolog/

Foto 509× – Jindřich 1950

Foto 431× – Jakub Stryk