Jeden z nejzajímavějších pražských krosů se běží v sobotu s leteckými kulisami. Trať Žaludské osmy se vine lesy i svahy okolo letiště v Točné a patří do Pražského běžeckého poháru. Vítěz získá titul Král Točné.

Závod se zrodil v rámci podzimních vodáckých a lyžařských akciček, resp. běžeckých závodů, sdružených do Dusmen Grand Prix. Díky tomu můžete na trati potkat (a porazit, nebo se jim dívat na záda – to už záleží na vaší formě) i české olympioniky.

Prezident podniku Pavel Mráz s manželkou ale dbají i na kvalitu dětských závodů a rok od roku vylepšují celý program i zázemí. Letos přibyde elektronická časomíra a možnost návštěvy leteckého muzea, kde najdete i slavnou Lockheed Electru 10A, s níž J. A. Baťa oblétal celý svět a která poté ještě sloužila kanadskému letectvu.

Běží se po lesních stezkách až dolů k řece, pak zase vzhůru na kopec a seběh podél pole až do cílové rovinky. „Nádherná podzimní trať po žaludech,“ odmítá obavu z bahna z dešťů šéf Pavel Mráz, sám bývalý kanoista a účastník světového šampionátu v kvadriatlonu na Ibize.

Zázemí vyroste u dětského hřiště. Mrňousové začnou po kategoriích v 10 hodin (prezentace se otvírá už v 9), hlavní závod pak startuje v 11.30. Pozdní oběd stihnete už i doma.

Žaludská osma je desátým dílem Pražského běžeckého poháru, jehož průběžné pořadí můžete sledovat na www.sportt.cz a jemuž zbývají do konce letošního ročníku tři závody (včetně osmy). Dá se tedy očekávat další kolo vypjatého souboje zejména dua Rektor x Peřinka, profil v poměru k charakteru technických parametrů obou borců slibuje velmi dramatickou a vyrovnanou podívanou. Vítězství obhajují Ferdinand Polášek (32:05) a Petra Kotlíková (35:32).

Na místo se dostanete autem. Anebo musíte kousek dojít pěšky z hlavní silnice od Cholupic. Pokud pojedete MHD autobusem, hledejte si zastávky Komořany či Cholupice.