V sobotu se znatelně ochladilo. Od rána ovšem svítilo sluníčko a bylo tím pádem celkem příjemně. Jenže v Jedovnicích se už zatáhlo a to celkem přece jen dost snižovalo pocitovou teplotu vzduchu. A do toho občas spadla i sněhová vločka. No, spíš ledová krupka. Ale co také čekat v polovině listopadu. Na plavky už to nebude.

Honza Kohut si elegantně doklusal pro vítězství

O vítězi závodu bylo rozhodnuté již před startem, když se připnul číslo Honza Kohut /ELITE SPORT MAX TRAINING – 35:33/. Lehce se na trati odpoutal od soupeřů a krok s ním držel jen junior David Klíč, který ovšem po prvním kole zabočil do cíle.

Se značným odstupem pak druhý doběhl Lukáš Soural /VSK Univerzita Brno – 37:49/ a třetí skončil veterán Martin Kleibl /AK Kuřim – 37:58/.

Lenka Jančaříková nepovolila Tereze Jagošové hattrick

Velkou favoritkou závodu žen byla samozřejmě Tereza Jagošová /AC Moravský Slávia Brno – 21:49/, která útočila na třetí vítězství v řadě, ale Lenka Jančaříková /AAC Brno – 21:39/ byl jiného názoru a na trati to také předvedla, když se ve stoupání na trávě ve druhé polovině okruhu od Terezy odpoutala a vítězství si pak pohlídala. Mocně se na ně dotahovala zezadu také Magda Janková /Run and Mum – 22:06/, ale už to do cíle nestihla.

Jedovnice jsou kultovní závody

Již 21. ročník kultovního závodu vyškovských, blanenských a v poslední době i brněnských vytrvalců Běhu za jedovnickým kaprem – memoriál Jiřího Kovaříka uspořádal opět Sportovní klub Jedovnice.

Zdejší závod se běží kolem jedovnických rybníků, které jsou v každém ročním období krásné, i když právě teď po výlovu odkrývá ten největší, Olšovec, svoji bahenní nahotu. Zato Budkovan, Vrbový a Dubový rybník byly plné nejen vody, ale i divokých kachen.

Je tam prostě krásně v každou roční dobu a to je odtud pak kousek do Rakoveckého údolí. A co tam je možné kdykoliv uvidět, to se musí zažít. Muže zde čekaly dva okruhy, tedy celkem 10,9 km. Ženy pak okruh jeden v délce 5,6 km. A dorostenecké kategorie letos poprvé běžely také celý jeden okruh a ne zkrácený jako v předchozích letech.

No, a vítězové všech kategorií si pak sami vyloví z kádě svého kapra. A vybráni jsou pro ně od sponzora fakt ti největší.

A co říkali na průběh závodu nejlepší

Dopolední příjemné počasí naladilo běžce a tak se na 142 vytrvalců, postavilo na startovní čáru, aby bojovali jak se sebou, tak se soupeři. I s dětmi pak vyrazilo na tratě v Jedovnicích celkem rekordních 242 závodníků.

„Měl jsem v plánu jít tempový trénink tak kolem 3:15 na km,“ mrkl se na hodinky Honza Kohut, „a to jsem dodržel, mám tu 3:16, takže dnes závod splnil účel.“

„ V podstatě jsme běželi každý sám,“ konstatoval Lukáš Soural. „Honza nám utekl a já už si pak jen hlídal, aby mě Martin nedotáhl.“

„Na mě se začalo moc rychle,“ smál se Martin Kleibl v šatně, když jsme o závodu debatovali. „Ale pak jsem se najednou začal ke všem před sebou přibližovat a moc nechybělo ani na druhé místo. Rád se poměřím s mladšími, ale nijak neřeším časy, co jsem tu zaběhl. Není důvod.“

„Tereza to strašně napálila,“ usmívala se Lenka Jančaříková v kulturním domě při vyhlašování nejlepších závodníků. „Jenže jsem se pak k ní celkem rychle dotáhla a jak jsme vběhli do kopce na trávu, tam už se mně neudržela a do cíle jsem si první místo pohlídala.“

„Moc jsem toho nenatrénovala kvůli potížím s achilovkami a dnes to bylo poznat,“ zklamaně hlesla Tereza Jagošová, když po závodě doklusala ke mně a Jirkovi Homoláčovi, se kterým jsme probírali jeho další plány. „Ve druhé části trati mi to už vůbec neběželo a jen jsem se trápila.“

„Zase jsme každá v jiné kategorii, tak máme kapra všechny tři, vlastně čtyři, protože čtvrtá doběhla první juniorka.“ kroutila hlavou Magda Janková. „Dnes si nemám na co stěžovat, běžela jsem dobře, jen je to teď nějaké všechno moc rychlé. Musím s tím začít počítat.“

No, běželo se fakt docela svižně, někteří běžci toho měli opravdu dost. Klima tomu taky moc nepomohlo, tak si hrábli až na dno, ovšem to už tak je. V polovině listopadu se nedá čekat nějaký zázrak s počasím.

Ovšem je pravda, že zde bývalo i mnohem hůř. Brodili jsme se třeba též hlubokým sněhem. Ale také lépe. To jsou prostě Jedovnice. Není nač se vymlouvat. Počasí stejně neporučíme.

Výsledky