Kde olympijské šampiony potkáte v akci a můžete získat nejen podpis, selfíčko, ale i skalp? Na Žaludské osmě, dalším díle Pražského běžeckého poháru, byli ve hře kanoista Josef Dostál, ten se startovní pistolí, a bývalý desetibojařský král Roman Šebrle, ten přímo na trati.

Tradiční vodácký běh, velmi náročný kros v lesíku a podél pole okolo letiště na Točné, letos přilákal i takové hvězdy. Kyklop Dostál má zraněný palec, nemohl odcestovat na reprezentační soustředění do Japonska a tak přišel povzbudit omladinu i veterány na start.

To Šebrle, nyní moderátor televizích primáckých zpráv, zůstává i nadále akční. V pondělí otvíral Prague Poker tour v kasinu Rebuy Stars, teď běžel. „Rád si zahraju, ale tady to je lepší, co?,“ usmíval se na startu. Přišel pro radost, protože chtěl, bez marketinkových pobídek. Přesně takové závody sdružuje pražský pohár!

Svítilo slunce, ale fučel ostrý leďák, naštěstí běžecký had brzy zamířil do lesa mezi stromy. Nahoru dolů přes kořeny i skalky, k tomu trocha blátíčka, až na konec asfaltová rovina. Trať opravdu náročná, celá nad anaerobním prahem, dřina, žádná atletická tempovka. „Na mě fakt veliké kopce, ale příroda pěkná,“ přiznal zmožený Šebrle v cíli.

To už se tu pár minut radoval Jiří Franc z Kerteamu, všestranný vytrvalec, letní biatlonista a běžec všeho druhu od trojky až po maraton. „V počátku jsem se držel s juniory, kteří běželi trojku, pak jsem zůstal sám. Pořád jsem si myslel, že jsem druhý, za mnou byla díra, až ke konci na mě houkli, že vedu, tak jsem to už nemusel hnát. Jsem spokojený, i když už jsem tady běžel rychleji,“ říkal. Za ním skončili kajakáři Pavel Šára a zbraslavský trenér Michal Pfoff.

Mezi ženami se po roční pauze vyšvihla nejvýš Kateřina Macháčová, také děva od vody, jíž servis obstaral manžel bývalý juniorský mistr světa na deblkanoi Olín. „Já už toho moc nenazávodím, lepší bude, když se proběhnu na chvilku sám,“ vymlouval se. Druhá za ní skončila Katarína Třísková, která sbírá body do pražského poháru, a třetí stupeň obsadila nejmladší Zuzana Kožinová.

Na parádně zrekonstruovaném dětském hřišti vyrostlo příjemné zázemí, rodinný výlet mnohým zpestřila i návštěva leteckého muzea, kde byla k vidění i Baťova Electra. Pořadatele okolo dusmena Pavla Mráze podpořila i místní radnice. I tak potěšila už stále vzácnější klasika v cíli, čaj s tatrankou. Prostě staromilská běžecká klasika v nejlepším slova smyslu.

Pražský běžecký pohár kvačí do finálové rovinky už v pátek na tradičním Běhu 17. listopadu ve Hvězdě.

Kompletní výsledky najdete na www.sportovniservis.cz

Žebříček pražského poháru na www.sportt.cz