Páteční státní svátek a konec vlády komunistů oslaví běžci tradičně – akademickým šampionátem v pražském parku u letohrádku Hvězda na Bílé hoře, místu historické porážky… Tady se ale vyhrává. Běh 17. listopadu nabízí i body do Pražského běžeckého poháru jako jeho předposlední podnik.

„Nic nového. Co funguje, to se nemění. Tratě, kategorie, časový plán i zázemí,“ usmívá se Jan Roob, ředitel závodu, který pořádá Ústav tělovýchovy a sportu ČVUT. Běží se už popětašedesáté (na počest studentského odporu proti nacistům v roce 1939), po pětapadesáté jako mistrovství ČR vysokoškoláků.

Takže tratě: rovinatější s jedním seběhem a stoupáním po stezkách i s kořeny. I na zpevněných hlavních cestách se dají použít tretry, i na blátě to ale dáte s klasickým terénním vzorkem.

Kategorie: ta hlavní na 9 km (start ve 12.55) na třech okruzích je do 40 let, veterány čeká 6 km (12.10) ve dvou kolech, ženy s juniory 4,4 km (11.35, resp. 9.45), juniorky 2,2 km (9.35). Na prémiích čeká 21 100 Kč.

Pro žebříčky PBP na rozdíl od loňska nic nevymýšlíme, dobrý úmysl přinesl jen komplikace. Tedy každý běží to svoje a boduje tak do své věkové kategorie. Absolutní pořadí se pak stejně sestavuje podle těchto zisků (viz www.sportt.cz).

A zázemí? V gymnáziu Nad alejí nedaleko startu najdete od 8.30 registraci (předtím na webu www.sportis.cz), šatny s úschovnou i teplé sprchy. Což při obvykle lezavé zimě potěší. Můžete tak klidně přijet metrem na stanici Petřiny.

Loni vyhrál jeden z podzimních monumentů už počtvrté Lukáš Olejníček (28:13,4), ačkoliv hned dva dny na to vyrazil na krosové mistrovství do Motola. Veteránský souboj získal pro sebe bývalý skvělý maratonec Jan Bláha (19:55,3) a mezi ženami mladičká Alena Ulrichová (15:26,1). Našli se i borci, triatlonisti Vipler a Martínek, co stihli obě tratě 6 i 9 km.

Pražský běžecký pohár 2017 pak končí příští neděli na Lesním běhu lyžařů v Senohrabech.

Pražský běžecký pohár – průběžné pořadí