Překonávat účastnické rekordy v čase až kanibalského závodního boomu se zdá až fantastickou představou. Ale Běh Olympu tak činí. Tradiční kros ve svém 12. podzimním vydání, které se koná v sobotu, hlásí už víc než pět stovek předem přihlášených běžců všech kategorií!

A předem se dá hlásit ještě do čtvrteční půlnoci (www.atletika.cz nebo www.bezeckenadeje.cz), později už na místě. Dá se tedy předpokládat, že navzdory velmi chladnému počasí a nizoučkému startovnému (30 Kč předem, 50 Kč na místě) číslo ještě stoupne. Podzimní běh Olympu je pražským přeborem v krosu a finálovým závodem Pražských běžeckých nadějí.

Vítězové však nemají šanci překonat traťové rekordy Terezy Čapkové a Viktora Šinágla, juniorského mistra ČR na 10 km. „Vzhledem k rekonstrukci okolí atletické dráhy v areálu jsme museli mírně změnit tratě, i když délka zůstala zachována. Ale na jaře se opět vrátíme k těm původním,“ říká ředitel závodu Jindřich Linhart.

Běží se zčásti uvnitř areálu Olymp centra sportu ministerstva vnitra a zčásti venku ve Stromovce, po asfaltu, trávě i hlíně. Od 10 hodin zahájí nejmladší žáci na 100 metrů, ve 13 jdou do boje ženy a juniorky na 3 240 m a ve 13.30 muži s juniory na 5 540 m.

K favoritům se řadí domácí závodníci Šinágl a Jan Procházka, šestinásobný vítěz Velké kunratické. Očekává se i účast dalších předních běžců, které čeká příští týden mistrovství ČR v přespolním běhu. Ceny v podobě koláčků však čekají na všechny. „Tradičně je to velmi vydařený podnik s příjemnou atmosférou, zveme všechny běžce na Olymp do Stromovky,“ dodává Linhart, sám bývalý skvělý vytrvalec.