Desátý ročník Sršského maratonu, ale i závody na půlce a čtvrtce, ovládli veteráni. Počasí bylo podzimní, pod mrakem, ale naštěstí nezačalo ze zamračené oblohy pršet, jen párkrát káplo. Pořadatelé závod letos opět vylepšili, a to v prostoru startu a cíle o doprovod bubenické skupiny. Včas zaregistrovaní longaři dostali pěkný dárek a pro všechny byl v cíli připraven jako vždy obrovský sršský řízek a nápoj v místní osvěžovně dle výběru. Teplé zázemí se sprchami bylo tradičně v kabinách místního fotbalového klubu.

Závod se běžel na pětikilometrovém okruhu, tedy v každém kole je jedna více jak dvoukilometrová vracečka do Pohránova. I když jsme v rovinatém Polabí, je maraton celkem členitý. V každém kole se totiž přebíhá při zabíhání do Pohránova dvakrát nadjezd nad Hradubickou silnicí a k němu se ze Srchu sbíhá. Součet stoupání v jednom kole je necelých sedmdesát metrů.

Jak je již tradicí u mužů se nedostavil loňský maratonský vítěz. Vloni poprvé na úředně změřené trati, což mělo u osmi okruhového závodu důsledek prodloužení původní trati o dvě stě metrů, vyhrál triatlonista Michal Volejník a ustanovil tedy traťový rekord na 2:54:02 hodiny.

Letos běžel od startu sólo na prvním místě Tomáš Frydrych ze Zábřehu. V průběhu závodu, který měl pro všechny tratě společný start, se pohyboval mezi dvěma nejlepšími půlmaratonkyně a v cíli dosáhl času 3:03:12 hodiny.

Celý závod byl druhý Jiří Malý – 3:05:52. Třetí proběhl cílem další čtyřicátník Tomáš Jadrníček za 3:08:43.

Soutěž žen patřila tradiční účastnici, před třemi roky vítězka, předloni druhá, vloni za 3:32:38 první, Ivě Kroužilové z Poděbrad. Iva (na foto) byla letos celkově desátá a vylepšila vlastní traťák na 3:31:46. Dvě kola s ní byla v očním kontaktu loňská vítězka půlky Kamila Skalinová z SK Babice, ale s přibývajícími okruhy její ztráta rovnoměrně narůstala – 3:42:37.

Třetí místo rovněž celý závod držela Alena Stárková – 3:55:31. I čtvrté místo patřilo veteránce – Žanetě Tylové ze Šumperka 3:57:37. Celkově pátá byla vítězka starších veteránek a také pravidelná účastnice Sršského maratonu – Hanka Breburdová – 4:09:09. Nejlepší mladá byla osmá – patnáctiletá Silvia Strachanová za 4:46:21.

Z dalších závodů zaujal souboj o absolutní prvenství v soutěži žen na půlce, čtyři okruhy. Od startu do cíle ho držela Olga Krčálová, které pomáhal řádně do závodu registrovaný kamarád s číslem, absolvoval s nepatrnou ztrátou na kamarádku celý závod. Nakonec z toho byl pro Olgu pěkný čas 1:28:44. Druhá doběhla spolufavoritka Gabi Hejtíková z Prahy za 1:30:48, která také spolupracovala s některými muži. A i třetí byla veteránka Eva Rolečková za 1:40:11. Čtvrtá byla vítězka mladých Zuzana Feďová z Pecky – 1:40:38 a pátá další borka z Jičína, vloni celkově třetí půlmaratonkyně, a pravidelná účastnice Lucka Jampílková 1:45:32.

Morálním vítězem soutěže mužů, i když cílem proběhl druhý, byl Jan Videcký z Mladé Boleslavi za 1:16:27. Na adresu veteránského vítěze bych uvedl jen to, že švidlovat, použivat osobního do závodu neregistrovaného běžce na určitých usecích, by se nemělo. Pak je možné vyhrát jinak vyrovnaný souboj o jedenáct sekund. No on i jeden švindlíř byl mezi mladými maratonci a také se „radoval“ z bedny.

Celkově třetím půlmaratoncem byl Tomáš Nevěčný z Hradce Králové, který však závod absolvoval v sedle své vozíčkářské formulky za 1:23:09.

Čtvrtmaraton vyhrál sólo běžící Milan Uchytil z Pardubic za 39:57. Druhý byl Miloš Petr z České Proseče . 43:05 a třetí Marcel Jordanov z Klamoše 43:25. Opět všichni veteráni.

Ženy vyhrála ve finiši veteránka Markéta Šimková ze Šumperka za 49:25 před první mladou Nelou Drbohlavovou, která ztrácela sekundu. Třetí byla Blanka Masničáková z Olomouce za 51:19.