Podzimní monument v pražské Hvězdě, akademický šampionát zvaný Běh 17. listopadu, vyhrál opět brněnský vytrvalec Lukáš Olejníček. A mezi ženami hned při své premiéře kralovala a studentskou hymnu Gaudeamus Igitur vychutnávala česko-finská krasavice Kristiina Mäki. Z uchazečů o Pražský běžecký pohár bodoval nejlíp Filip Peřinka (23.).

Pod stromy u letohrádku vládlo pro tento závod dlouholeté už 65leté tradice obvyklé počasí. Lezavé šedivo, rtuť teploměru marně šplhala na pětku, postupem času houstl padající vlhký odér. Trať však zůstala pevná a jako vždy perfektně vymetená od listí. Všichni si pochvalovali, běželo se rychle.

Jako by ji už dávno vystavěli na míru Lukáši Olejníčkovi. Ani sám neví, pokolikáté tu už vyhrál… Ačkoliv se zdálo, že se zpočátku drží v pozadí, v cíli byl první. „Běžel jsem si svoje, nenechal se zneklidnit tempem jiných,“ usmíval se. V průběhu prvním kolem měl mírný náskok juniorský mistr republiky na desítku Viktor Šinágl, ale postupně odpadl.

Olejníček se držel za ním ve skupince s Maročanem Sajim z Nymburka – ten však běžel v maratonkách s hladkou podešví – a slávistou Michalem Šmahelem. Tito tři si také rozdělili medaile. Pro zajímavost dvanáctý skončil moderní pětibojař Lukáš Svěchota, devatenáctý Lukáš Kubričan, kanoista z divoké vody.

„Sice jsem běžel o minutu hůř než loni, ale forma se zdá dobrá, až mě to mrzí, že jsem vypustil mistrovství v přespoláku,“ krčil rameny Olejníček. Na závěr podzimu dal totiž přednost svatební cestě na Bali se svojí ženou Janou, která doběhla chvíli před ním patnáctá.

Mezi ženami na 4,4 km zvítězila česká reprezentantka s druhým finským občanstvím Kristiina Mäki z Olympu (14:50,9). O deset let starší Kamila Gregorová z Mizuna, která se letos ukazuje ve skvělé formě, zaostala jen šest vteřin. Bronzovou medaili získala už s mírným odstupem vrchařka Adéla Stránská z Iscarexu.

„Běžela jsem v rámci tréninku a přípravy na mistrovství republiky v krosu příští týden. A moc se mi to líbilo. V Mnichově jsem minule běžela celé v bahně, teď byl povrch pevný, Běželo se mi opravdu výborně,“ říkala spokojeně v cíli.

„První kolo jsem šla se skupinkou, protože jsem si nebyla jistá s okruhem, byla jsem tu úplně poprvé. Šli jsme v pohodě. Do druhého jsem lehce zrychlila a cítila holky za sebou, ale neohlížela se a šla co, to půjde.“

Půvabná černovláska pak prozradila i zatím tajný plán na evropský šampionát v krosu. Rýsuje se štafeta 4×1 500 m s Vrzalovou, Holušou a jejím partnerem Sasínkem, která by mohla hodně vysoké ambice. „Na jednotlivce ani neznám přesně kritéria nominace, jen to, že holky běží jen osmičku. Ale oboje se stihnout nedá, buď sama, nebo štafetu. A ta sestava vypadá nadějně, i když to nechceme křičet nahlas,“ řekla Mäki, které letos těsně unikl start na mistrovství světa v Londýně.

Ale jinak je s rokem už teď nadmíru spokojená. „Po přechodu k trenéru Pavlu Tunkovi jsem nevěděla, co čekat. Navíc jsem vinou zranění vynechala halu. Ale mám bronz z Univerziády a osobák na 800 m na poslední dráze, je vidět, že se to někam posouvá.“ V zimě chce běhat halu, možná i trojku. Pak venku se dostat na Evropu, spíš 1 500 m, osmistovku doplní jen jako zpestření, ale možná zkusí i pětku.

Hodně sledovaná byla i bitva veteránů na 6 km. Mezi čtyřicátníky dokázal zvítězit Daniel Kupidlovský ze Stodůlek, který sebral obhajobu budějovickému Janu Bláhovi. Třetí pozici bral Vítězslav Král z Rysů Praha. Padesát plus ovládli, jak jinak, Miloš Smrčka (63 let, absolutně třetí!) a Ervin Beshir. Třetí skončil otec sester Stránských Aleš.

A v dětských kategoriích, které program zahájili, brali dvě medaile sourozenci Šebrlovi z Artimy. Patnáctiletý Štěpán byl druhý na 800 m a jedenáctiletá Kateřina vyhrála 200 m. Táta Roman, bývalý desetibojařský šampion, byl hrdý, i když sám se tentokrát na start nepostavil.

Kompletní výsledky na www.sportis.cz, Pražský běžekcý pohár na www.sportt.cz