Třetí dějství Lysacupu mělo původně odstartovat v Krásné, ale deštivé počasí, stejně jako v loňském roce, neumožnilo hromadné parkování na travnaté ploše. Pro polovinu běžců špatná zpráva, protože Krásná je opravdu krásná, ale zároveň těžká a prudká etapa.

Namísto toho se druhá polovina běžců radovala z přesunutí startu o několik kilometrů dále po silnici na Visalaje. Tato trasa je naprosto odlišná, první tři kilometry běžecké nahoru a dolů a až poté se začne stoupat kolmo vzhůru. Tentokrát bylo všem jasné, že se konečně poběží na sněhu a to hned od startu. V první řadě se ukázali noví favorité a Jirka Pytlík tak před sebou měl nelehkou práci dosáhnout vítězného hattricku.

Běhavé tři kilometry se spolu držela několikačlenná vedoucí skupinka, tempo bylo rychlé kolem 3:30min/km, ale nikoliv vražedné. Přesto se vyplatí trošku pošetřit síly na kopec, kde se rozhoduje.

Ze zadních pozic se celý závod hnali dopředu rozvážní borci jako Ondra Horák nebo Vlastík Lysák zvaný Predátor. Přesto to na pódiové umístění nestačilo. V prvním prudkém stoupání se odtrhla dvojice Pytlík a Slovák Andrej Paulen.

Ten sice trasu vůbec neznal, ve sněhové vánici místy nešlo vidět na deset metrů, ale nic mu nezabránilo v tom, aby svou premiéru na Lysacupu ozdobil vítězstvím. Na Slovensku se v posledním roce zařadil mezi vůbec nejlepší vrchaře a minulý víkend dokonce porazil fantoma Lysacupu Tomáše Lichého.

„Na začátku jsem se nehnal dopředu, stejně bych ani neběžel rychleji, to tempo bylo dost rychlé. Kluci ze Slovenska mi radili, abych pošetřil síly na kopec. Do poloviny závodu se mě držel Jirka Pytlík, ale pak zpomaloval. Místy jsem nevěděl kudy běžet, ale vždycky jsem na poslední chvíli uviděl vyšlapanou cestičku ve sněhu,“ povídal v cíli Paulen a slíbil, že se na Lysacup ještě určitě vrátí.

Na druhé místo se potřetí za sebou, vždy ze zadních pozic, posunul Vít Otevřel (Salomon-Run, 41:26) a až za sebou nechal ve žlutém trikotu běžícího Pytlíka (Jump Sport, 41:46). Andrej Paulen (Manín Považská Bystrica) zaběhl i s rezervou skvělý čas 40:45.

Souboj o vítězství mezi ženami měl znovu stejný scénář. Ivona Krejčiříková se Denise (obě VZS Ostrava) přibližuje, ale stále jí ten kousíček chybí. Tentokrát to bylo pouze 16 vteřin. Denisa Krejčiříková tedy dál ponese růžový trikot.

„Už včera jsem se necítila při rozklusání úplně nejlépe a tušila, že to v závodě může trochu zkřípat. Ivona tahala rovinu, já pak kopec, běžely jsme spolu, ale ten závěr jsem si hlídala. Zmáčknu se sice vždycky, ale nebylo to úplně nadoraz,“ popsala sesterský souboj Denisa Krejčiříková, která zvítězila v čase 49:59.

Za třetím místem si sebevědomě běžela Kateřina Hollá (DK-Bikeshop, 54:23). Začala zvolna a třetí místo urvala nástupem na Zimném, kde se ji podařilo utéct dvojici Ševčíková, Lišková.

Výsledky

Fotogalerie – Lukáš Podolák

Fotogalerie – Jakub Stryk